Maak je tuin winterklaar met deze vier tips! 

Maak je tuin winterklaar met deze vier tips! 

De hele zomer hebben we weer lekker kunnen genieten van onze gezellige achtertuin. Nu zijn de koude dagen weer in volle gang. Daarnaast wordt het alleen nog maar kouder. Het is van groot belang om je achtertuin daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Bloemen en planten, zoals een sneeuwklokje of de sneeuwbal zijn winterbestendig en ook de beukenhaag kan goed tegen koude temperaturen. Ook bescherm je de planten en het tuinmeubilair dat daar niet zo goed tegen kan. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder! 

Ga voor winter resistente planten

Ook in de winter wil je dat je tuin er leuk uitziet. Wie weet heb je een gezellige winterbarbecue gepland. Niet alle planten overleven de koude dagen. Daarom ga je voor winterharde planten. Deze zijn bestand tegen lage temperaturen en geven kleur en leven aan je tuin. Een sneeuwklokje, beukenhaag of laurierhaag zijn goed bestand tegen de winter. Zo geniet je ook in de winter van een kleurrijke omgeving. 

Bescherm planten

Daarnaast is het belangrijk om de overige planten goed te beschermen. Denk aan mulchen: het aanbrengen van een laag organisch materiaal rond de basis van de plant. Dit isoleert de wortels en beschermt ze tegen bevriezing. Verwijder de dode takken om een boom of plant zo levendig mogelijk te houden. Bundel ook takken samen om te voorkomen dat ze breken onder het gewicht van te veel sneeuw. Zo zorg je ervoor dat ze de winter overleven.

Berg je tuinmeubilair op

Deze bescherming gaat niet alleen over bomen en planten. Ook je tuinmeubels kunnen wat extra aandacht gebruiken. Berg niet-winterbestendige spullen op. Terracotta potten en andere decoratie berg je op in de schuur. Deze kunnen breken door een plotse verandering in temperatuur. Schaf beschermingshoezen aan om je tuintafel en loungeset te beschermen. Zo zorg je ervoor dat je er ook de volgende winter van kunt genieten. 

Waterbeheer 

Tot slot let je op het waterbeheer in je tuin. Zorg ervoor dat water niet in en onder je tegels komt te zitten. Wanneer het gaat vriezen, zal dit uitzetten en je tegels laten breken. Koppel waterslangen los en maak ze leeg. Bevriezing zal hier ook voor problemen zorgen. Je kunt ze ook isoleren met speciaal isolerend materiaal om dit tegen te gaan. Het is zonde om dit opnieuw te moeten kopen, dus bescherm je watersystemen goed.

Zoals je ziet, is het belangrijk om je tuin goed voor te bereiden op de winter. Zorg voor wat levendigheid met planten die goed bestand zijn tegen de winter. De planten die dat niet zijn, bescherm je zodat je ze volgend jaar weer terugziet. Berg breekbaar tuinmeubilair op en ga schade door bevriezing tegen. Alleen op deze manier geniet je elke zomer weer van jouw heerlijke achtertuin. Is jouw tuin al klaar voor de winter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *