Leren stoelen of toch maar stof?

Leren stoelen of toch maar stof?

Nieuwe meubelen uitzoeken valt niet mee. Je moet veel keuzes maken over de stijl en de kleur. Wil je een hoge rugleuning of een lage en losse of vaste kussens. En dan de belangrijkste keuze: het materiaal. Wat meestal neerkomt op de keuze tussen stof of leer. En omdat een je een bank en/of eetkamerstoelen waarschijnlijk vele jaren dagelijks gaat gebruiken, kan het geen kans om wat langer de tijd te nemen voor je een aankoop doet.

Zowel leer als stof hebben hun eigen voordelen en welk materiaal je kiest zal daarom vooral een persoonlijke keuze zijn. De voor- en nadelen zetten we hieronder voor je op een rij.

Leren stoelen of toch maar stof?De voordelen van leren meubelen

Als je de neiging hebt om voor leer te kiezen, dan hou je waarschijnlijk van het gladde uiterlijk en het feit dat het koel aanvoelt.

Uiterlijk

Lerend meubelen hebben vaak een mooie uitstraling. Met leer kan je wat betreft kleur en stijl alle kanten op. Er zijn klassieke en robuuste leren meubelen, maar ook hypermoderne leren eetkamerstoelen en banken. Als je van strakke, slanke en moderne leren meubelen houdt, dan is leer vaak de beste keuze. Er is één beperking. Leer is er alleen in effen kleuren, niet in motieven zoals bij stof.

Hygiëne

Een heel groot voordeel van leer is dat het huismijten, (haar)luizen en haren van huisdieren er geen vat op hebben.

Verzorging

Leer heeft heel weinig verzorging nodig. Een vochtige doek erover is voldoende om de leren meubelen te reinigen. Leer kan je wel het beste eens in de zoveel maanden inwrijven  worden met een leerverzorgend product zodat het leer niet uitdroogt en barst.

Duurzaamheid

Er is natuurlijk verschil in kwaliteit en dikte van het leer, maar over het algemeen is leer zeer duurzaam en gaat het jaren mee. Leer is wel wat gevoeliger voor krassen met scherpe voorwerpen of nagels van huisdieren bijvoorbeeld.

Comfort

Leer heeft over het algemeen een wat minder zachte en steviger zit dan stof. Bovendien kan leer heel heet of koud aanvoelen. In de zomer kan je daardoor makkelijk aan leer vastplakken.

Kunstleer

Natuurlijk heb je tegenwoordig ook veel kunstleer. Dat is, als het nieuw is vaak niet van echt te onderscheiden. Wat betreft duurzaamheid blijft kunstleer wel achter, bovendien veroudert het niet op zo’n natuurlijke manier als echt leer.

stoffen stoel

De voordelen van stoffen meubelen

Als mensen voor stoffen stoelen en banken kiezen, is dat vaak vanwege het comfort dat stof biedt.

Uiterlijk

Leer is er in vele kleuren, maar stof heeft wat dat betreft meer mogelijkheden doordat er stoffen meerkleurig kunnen zijn en motieven en patroontjes kunnen hebben. Dat maakt het combineren met andere kleuren over het algemeen iets makkelijker.

Hygiëne

Banken en stoelen met een stoffen bekleding zijn besmettelijker voor vuil, vlekken, huismijt en haren.

Verzorging

Stoffen meubelen moeten regelmatig gestofzuigd en gereinigd worden. Bij het verwijderen van vlekken is het altijd de vraag hoe de stof zich houdt. Om deze reden zijn stoffen eetkamerstoelen vaak geen aanrader. Zeker niet als er ook jonge kinderen zijn.

Duurzaamheid

Ook hier is het een beetje afhankelijk van de kwaliteit van de stof, maar over het algemeen is stof minder duurzaam dan leer.

Comfort

Stof is over het algemeen warmer en zachter om op te zitten. Stof voelt nooit koud aan en wordt ook niet zo warm als leer als het in de zon staat.

Conclusie

De keuze tussen stof en leer is heel persoonlijk. Maar…in een gezin met huisdieren en/of (klein)kinderen zijn leren stoelen en banken wel heel erg praktisch. Als je het je kan veroorloven tenminste, want dezelfde bank of stoelen in leer is vrijwel altijd duurder dan in stof.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *