langer thuis
bron foto: www.windowssearch-exp.com

Langer zelfstandig thuis wonen: hoe doe je dat?

Het is de droom van iedereen: super oud worden, maar nog helemaal gezond blijven.

Niemand wil graag toegeven dat er ouderdomskwaaltjes aankomen of dat het niet meer goed gaat. Je hebt altijd zelfstandig kunnen wonen en voor jezelf kunnen zorgen en dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk volhouden. Verplicht moeten verhuizen is dan ook een angstbeeld dat veel ouderen bekruipt. Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen: hoe doe je dat?

1. Overwin de trap

Een grote veroorzaker van het verplicht moeten verhuizen is de trap, die valgevaar voor ouderen meebrengt. Tegenwoordig is er een simpele oplossing: het monteren van een traplift. Kijk naar de regels voor een traplift in uw gemeente. Vaak is er via de WMO wel een persoonsgebonden budget beschikbaar dat de kosten beperkt. Wat een traplift kan kosten is voor een deel afhankelijk van het opvragen en vergelijken van verschillende offertes en de mogelijkheid tot subsidie van de overheid. Door hier goed naar te kijken, hoeft de montage van een traplift niet duur te zijn.

2. Maak de keuken veilig

Wanneer ook de geest achteruit gaat en ouderen vergeetachtig worden, maakt men zich vaak extra bezorgd over de keuken. Tenslotte kan iemand zomaar het gas opendraaien, maar vergeten om het aan te steken. Of wel het gas aansteken, maar vervolgens vergeten dat die pan op het vuur stond. Hiervoor is een oplossing: de gas-stop. Als je de knop van het fornuis opendraait, gaat al binnen een minuut de gastoevoer dicht als het gas niet wordt aangestoken. Door vervolgens alle lucifers, aanstekers etc. weg te halen uit de woning, kan een oudere zichzelf niet meer in gevaar brengen.

3. Zorg voor nood alarm

alarmOuderen vallen snel en kunnen daarbij gemakkelijk gewond raken. Het kan dus heel nuttig zijn om een nood alarm te gaan gebruiken. Dit bestaat in vele vormen. De bekendste vorm is een knop die om de hals wordt gehangen. Deze registreert het wanneer de drager valt, maar kan ook worden geactiveerd door te drukken op de knop. Zo heeft ook een alleenstaande oudere altijd meteen hulp als er iets mis is.

4. Het huis rollator/rolstoelvriendelijk maken

Als je wat slechter ter been raakt, is soms een rollator of rolstoel noodzakelijk. Het huis hiervoor geschikt maken is meestal niet zo heel moeilijk. Wel moeten alle drempels worden verwijderd of vervangen, want hier kun je dan natuurlijk niet meer zo makkelijk overheen. Verder zijn er vaak platen nodig die bij voor- en achterdeur gelegd kunnen worden. Heb je een traplift, dan kun je zowel op de beneden- als bovenverdieping een rollator of rolstoel neerzetten.

5. Geen losse rommeltjes

Vooral in slaapkamer en badkamer liggen vaak losse rommeltjes, zoals een stapeltje wasgoed. Geen goed idee, want hier kun je makkelijk over struikelen. Bovendien zorgt het ook voor meer sfeer in de slaapkamer als je de boel netjes opgeruimd houdt. Probeer dus de vloer zoveel mogelijk vrij te houden van losse spullen en zorg dat alles een beetje netjes en overzichtelijk is.

6. Voorkom bukken

Bukken is lastig voor ouderen, want ze raken er snel duizelig van. Probeer dit dus te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door de laagste kastjes leeg te maken en zoveel mogelijk spullen op stahoogte neer te zetten. Toiletbeugels en steunbeugels in huis op plaatsen waar je veel zit, zorgen ervoor dat je gemakkelijker kunt gaan staan zonder gevaar van duizelingen. Verder is het altijd een optie om te gaan voor een sta-op stoel. De stoel zorgt ervoor dat je niet meer voorover hoeft te leunen en jezelf overeind hoeft te hijsen. Dit is ideaal voor mensen met verminderde spierkracht of mensen die snel duizelig worden bij de overgang tussen zitten en staan.

De ene aanpassing is groter dan de andere. In sommige gevallen moet een huis flink verbouwd worden om het echt “senior-proof” te maken. Maar soms kun je met kleine oplossing al zorgen voor een grote verbetering van de leefomstandigheden. Vooral een traplift is bij het ouder worden onmisbaar. Deze voorkomt ongelukken en zorgt dat ouderen veel langer thuis kunnen blijven wonen. Zo wordt het leven een stuk aangenamer voor ouderen én kunnen ze langer genieten van hun eigen vertrouwde omgeving.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *