Kan privacy een luxe worden? De toename van privacygerichte upgrades in slimme auto's

Kan privacy een luxe worden? De toename van privacygerichte upgrades in slimme auto’s

Laatst bijgewerkt:

Privacy is een groot goed, maar er zijn helaas nog genoeg producten en diensten die het hier niet zo nauw mee nemen. Slimme auto’s zijn hier een voorbeeld van. Zonder dat je het zelf weet, verzamelen ze allerlei gegevens. Omdat het in de lijn der verwachtingen ligt dat er de komende jaren steeds meer slimme auto’s komen, wordt het tijd om hier verandering in te brengen. Gelukkig neemt het aantal privacygerichte upgrades in slimme auto’s toe. Daarom kijken we in deze tekst of privacy een luxe kan worden met betrekking tot deze voertuigen.

Gegevensregistratie blijft niet bepekt tot fysieke acties in de auto

De meeste gebruikers van een slimme auto weten dat het voertuig gegevens verzamelt. Maar welke informatie er precies verzameld wordt, is voor een groot deel van de gebruikers niet duidelijk. Vaak wordt gedacht dat het enkel om gegevens met betrekking tot het rijgedrag gaat, maar dit is volgens ExpressVPN een misvatting. Zij hebben op basis van het Vehicle Privacy Report – een instrument dat eerder in 2023 geïntroduceerd werd door het Amerikaanse autobedrijf Privacy4Cars – de populairste auto’s in de VS geanalyseerd. Uit deze analyse kwam naar voren dat fabrikanten niet alleen informatie verzamelen die betrekking heeft op de fysieke acties die je uitvoert in de auto.

Verbonden diensten en apparaten helpen een slimme auto om gegevens te verzamelen. Zo stuurt het voertuig bijvoorbeeld informatie over de radiostations waarnaar je luistert naar de fabrikant, net zoals de locaties die je invoert in het navigatiesysteem. Veel slimme auto’s gaan zelfs nog een stapje verder en verzamelen ook persoonsgegevens, zoals je naam, leeftijd, adres, bsn-nummer en rijbewijsnummer. Verder wordt ook demografische, financiële en biometrische informatie verzameld door zo’n auto. Kortom: een slimme auto weet praktisch alles over zijn gebruiker.

Er moeten duidelijke en strenge richtlijnen komen

Als het bij het lezen en verzamelen zou blijven, was er niet zoveel aan de hand. Helaas gaan veel fabrikanten van slimme auto’s een stapje verder. Zij verkopen de informatie die ‘hun’ auto’s verzamelen namelijk door aan derden en verdienen hier grof geld aan. Doordat het op dit gebied ontbreekt aan duidelijke regels, kan dit ongestraft gedaan worden. Daarom is het belangrijk dat er duidelijke en strenge richtlijnen komen voor wat betreft het verzamelen en beschermen van gegevens die slimme auto’s verzamelen.

Naast het aanpassen van de wet- en regelgeving moeten fabrikanten zich ook inzetten om de privacy van gebruikers te beschermen. Langzaam maar zeker gebeurt dit steeds meer, want privacygerichte upgrades in slimme auto’s nemen toe. Zo is de software vaak al veel beter beveiligd dan vroeger. Bovendien besteden fabrikanten steeds meer aandacht aan het beschermen van gegevens. De kans dat ze op straat komen te liggen door een hack of datalek is hierdoor een stuk kleiner.

Zo beperk je de informatie die een slimme auto over jou verzamelt

Gaat de toename van privacygerichte upgrades in slimme auto’s je niet snel genoeg? Kom dan zelf in actie. Je kunt een aantal dingen doen om de hoeveelheid informatie die een slimme auto over jou verzamelt te beperken. Zorg er allereerst voor dat apps en diensten goed beveiligd zijn. Stel niet alleen een sterk wachtwoord in, maar kies ook voor tweefactorauthenticatie. Verleen bovendien enkel toestemming voor toegang tot je gegevens aan betrouwbare partijen en meld je op je mobiele apparaat af voor het delen van je locatie. Zorg tot slot dat de software up-to-date blijft. Dit laatste puntje levert een belangrijke bijdrage aan het versterken van je privacybescherming.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *