Je leven verduurzamen

Je leven verduurzamen

De energiekosten stijgen en natuurlijke bronnen worden schaars: het is dus een goed moment om te kijken naar alternatieve oplossingen om duurzaam te leven. Het verduurzamen van jouw gewoonten kunnen zowel in kleine als grote mate. Zo kan je denken aan het kopen van een nieuwe elektrische auto, maar ook al afval scheiden draagt bij. Kijk eens wat jij kan doen om je leven te verduurzamen.

Zuiniger met energie omgaan

De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in duurzame verlichting waarin LED techniek is toegepast. En dat is niet gek: wanneer je een LED lamp aanzet, komt bijna 90% van de gebruikte energie als verlichting eruit. Ter vergelijking: bij de oude halogeen lamp is dit slechts rond de 15%. Een LED lamp verbruikt dus ook amper 5 watt. Daarbij gaan deze lampen nog eens een stuk langer mee. Je vindt deze verlichting in diverse vormen: je kunt bijvoorbeeld een LED strip gebruiken om bepaalde gedeeltes/meubels op te laten lichten of gewoon als spotjes in de woonkamerlamp of het leeslampje naast je bed. Dus mocht je nog niet al je gloeilampen vervangen hebben. Sla dan snel LED-lampjes in om op een eenvoudige manier minder te verbruiken.

Het kan ook lonen om eens wat tijd te investeren in het sluipverbruik van jouw spullen thuis. Apparaten als modems, decoders, televisies en ga zo maar verder hebben allemaal een erg klein sluipverbruik. Maar toch kan het zijn dat er een of meerdere apparaten flink wat verbruiken zonder dat je dat wilt. Een computer is een erg goed voorbeeld, deze staat vaak aan, terwijl dat niet hoeft. Door simpelweg een timer in te stellen laat je de computer na de opgegeven tijd in standby mode staan. Ook laders van smartphones en tablets blijven onnodig lang (’s nachts) in het stopcontact zitten, voorkom dit. Soms heb je niet altijd in de hand wat er thuis aanstaat en vergeet je bijvoorbeeld een computer of verlichting uit te schakelen. Maak dan gebruik van smart domotica: je kunt door gebruik te maken van een app met gemak op een andere locatie de controle houden. Via een slim stopcontact kan je zo je televisie, computer en andere apparaten per groep uitschakelen. Ook kan je een timer instellen voor bijvoorbeeld de verlichting. In combinatie met een slimme meter en thermostaat weet je altijd wat je verbruik is.

Duurzaam je huis verwarmen

De winter is vaak een flinke kostenpost voor vele huishoudens vanwege het hoge gasverbruik. Ten eerste is het een goed idee om te meten hoeveel warmte jij kwijt bent vanwege slechte isolatie. Vooral in oude huizen kan dit schrikbarend hoog zijn. Denk aan een kozijn dat niet helemaal goed aansluit of een slecht geïsoleerd dak. Met de juiste isolatie kan er flink wat voordeel gehaald kan worden in je woning. Denk dus aan je dak, maar ook de muren, ramen en de vloer. Isolatiemateriaal is er overigens ook nog eens in alle soorten en maten. Zo kan je kiezen voor een milieuvriendelijke en biologische optie, zoals schapenwol, gerecycled katoen of papiervlokken. Op deze manier kan je de warmte in de winter binnenhouden en bespaar je flink op de stookkosten.

Daarnaast is een goede verwarmingsoptie natuurlijk ook belangrijk. Een oude CV-ketel kan zorgen voor veel onnodig verbruik. Vervang deze ketel voor een duurzame HR-ketel (een cv-ketel met hoog rendement). Deze draait gewoonlijk op gas, maar is ook in te stellen voor biogas. Ben je nog niet klaar voor de overstap, dan kan dat dus eenvoudig op een later tijdstip, zonder dat de gehele ketel vervangen moet worden. Wil je nog een stapje verder gaan en niet meer afhankelijk zijn van aardgas? Dan is het installeren van warmtepomp een goed idee. Dit is wel een investering, maar betaalt zich op lange termijn vanzelf terug. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de grond, lucht of ventilatie en zet dit om in warme lucht en warm water. Een warmtepomp is goed te combineren met zonnepanelen, mocht je echt streven naar ‘nul-op-de-meter’.

Je leven verduurzamen

Plasticloos leven

Naast grote aanpassingen in je huis en leven zijn er natuurlijk ook kleinere dingen die je in het dagelijks leven kan aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld streven naar plasticloze consumptie. Hoewel dit erg moeilijk gaat zolang supermarkten, drogisterijen en de lokale koffietent hier niet aan mee werken, maar toch kan je zelf het plasticverbruik aanzienlijk verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van je eigen beker voor je to-go koffie. Vooral in Amerika zie je dat deze initiatieven veel gesteund worden en er zelfs kortingen worden geboden aan klanten die bijvoorbeeld hun eigen thermos of zakjes meenemen. Hoewel het in Nederland minder gangbaar is, is het natuurlijk geen reden om dit niet toe te passen. Hetzelfde geldt voor alle servetjes, plastic bestek en rietjes die in het tasje worden gegooid wanneer jij een afhaalmaaltijd koopt. Neem je eigen bestek mee en geef van te voren aan dat al die extra hulpmiddelen niet nodig zijn.

Hoewel je enkel in biologische en milieubewuste winkels zonder plastic verpakkingen je boodschappen kan gaan doen, hebben we daar, als we heel eerlijk zijn, niet altijd de tijd en het geld voor. Het plastic dat je binnenhaalt tijdens shoppen in de supermarkt kan daarnaast moeilijk verminderd worden – de producten kan je namelijk niet uit de verpakking gaan halen midden in de winkel. Toch kan je wel slim omgaan met deze verpakkingen. Recycle ten eerste het tasje die je in de supermarkt heb aangekocht, of neem altijd die ene hippe canvas tas mee. Daarnaast hoeven verpakkingen van producten niet direct in de afvalbak te belanden. Dan hebben we het niet over het bakje waar de kip in zit (gooi die weg!), maar denk bijvoorbeeld aan de broodzak. Waarom steeds een nieuwe ziplock-bag of plasticfolie gebruiken om je eten te bewaren als je ook prima die halve broccoli in de broodzak kan bewaren. Wees slim met hoe je plastic kan hergebruiken en gooi hem in de recyclebak wanneer zijn tijd echt is verstreken. 

Zo zijn er natuurlijk nog een miljoen dingen die je zou kunnen aanpassen om duurzamer door het leven te gaan. En voordat je de weg kwijt raakt binnen de wirwar van informatie en initiatieven, zijn dit in ieder geval als stappen die je kan maken voor het verduurzamen. Vergeet niet; alle beetjes helpen! Wat doe jij om bewuster te leven?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *