Je huis aanpassen om langer thuis te blijven wonen

Je huis aanpassen om langer thuis te blijven wonen

Het is tegenwoordig de trend om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Met wat aanpassingen aan je huis, thuiszorg en maaltijden die bezorgd worden, lukt dat in de meeste gevallen wel. Vooral de aanpassingen aan je huis zijn essentieel om veilig zelfstandig thuis te blijven wonen.

Je huis aanpassen

Oud worden gaat meestal gepaard met gebreken. De kans is groot dat je vroeg of laat minder mobiel wordt. Ouderdom, maar ook een blessure of ongeluk kunnen er voor zorgen dat traplopen dan een probleem wordt.

Je kan natuurlijk gaan verhuizen naar een huis dat gelijkvloers is, dus waar helemaal geen trappen zijn. Maar misschien wil je niet uit je vertrouwde omgeving weg. Bovendien kost een verhuizing veel geld. Als alternatief kan je er dan ook voor kiezen om je huis aan te passen.

Hoe zit het met de trap?

Trappen vormen vaak een probleem bij het ouder worden. Gelukkig zijn daar oplossingen voor. Er zijn trapliften voor bijna iedere soort trap. Dat is vaak een relatief kleine aanpassing aan je huis. Je kan zelfs een huislift laten bouwen als daar ruimte en budget voor is. Kijk maar eens naar de mogelijkheden op triwatrapliften.nl.

Alles op de begane vloer

Als je huis daarvoor geschikt is en je hebt er de ruimte voor, zou je kunnen overwegen om alles wat je nodig hebt op de begane vloer te maken. Misschien heb je een ingebouwde garage die je kan verbouwen of kan je een aanbouw maken zodat er ruimte komt voor een slaapkamer en badkamer beneden.

Badkamer en toilet veilig maken

Om een badkamer tot op hoge leeftijd veilig te kunnen blijven gebruiken, zijn er meestal wat aanpassingen nodig. Zo zijn er beugels voor bij het toilet die je helpen om weer op te staan. Er zijn klapstoeltjes voor in de douche zodat je zittend kan douchen en handgrepen zodat je niet gemakkelijk uitglijdt in de douche.

Voorkom struikelen of vallen

Maak een huis geschikt voor ouderen door te zorgen voor voldoende loopruimte in gangen en doorgangen. Verwijder eventueel drempels, rommel en meubels die daarbij in de weg staan. Let ook goed op losse kleden en snoeren die in de weg liggen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *