auto winterklaar maken

Je auto winterklaar maken

De winter staat voor de deur. Met een paar aanpassingen komen jij en je auto zonder problemen de winter door.

#1 Antivries

Je ruitenwisservloeistof moet voldoende antivries bevatten om niet te bevriezen. Goede antivries voor je ruitenwisservloeistof is niet duur en voorkomt dat je ruiten bevriezen.

#2 Winterbanden

Beneden 7 graden Celcius is het aan te raden om winterbanden te gebruiken. In sommige landen, Duitsland bijvoorbeeld, ben je niet verzekerd zonder. Winterbanden hebben een andere samenstelling en zorgen aantoonbaar voor een betere grip en een kortere remweg.

#3 Accupolen ingevet?

Met zuurvrij vet moet je je accupolen (laten) invetten. De pekel kan ze dan niet aantasten zodat de werking van de accu in ook in koude tijden optimaal blijft.

#4 Deurrubbers invetten

Om te voorkomen dat je deuren vastvriezen (nadat je pekel van je auto hebt afgespoeld bijvoorbeeld), moet je je deurrubbers invetten met vaseline.

#5 IJskrabber kopen en altijd meenemen

Een goede ijskrabber helpt je met dit vervelende werkje. Want het is wel noodzakelijk na koude nachten. Je kan bovendien een boete krijgen als je toch gaat rijden met te weinig zicht door bevroren ruiten.

#6 Voorruit afdekken

Als je weet dat het gaat sneeuwen of hard gaat vriezen kan je je voorruit afdekken met kranten, karton of een daarvoor bestemde beschermingsplaat. Scheelt weer koude handen in de morgen door het krabben. En scheelt weer tijd.

#7 Zeem in de auto

Autoruiten beslaan van binnen heel snel in de winter en dat belemmert je zicht. Met een goede zeem ben je sneller en veiliger weg ‘s morgens vroeg.

#8 Grafiet in de sloten om bevriezen te voorkomen

Niets is vervelender als een bevroren slot. Met wat grafietpoeder kun je dat voorkomen. Te koop bij ieder tankstation voor een paar euro.

#9 Een halve liter benzine in je dieseltank per 30 liter diesel

Door een halve liter benzine aan je volle dieseltank toe te voegen, voorkom je dat je diesel in de tank bevriest. Dit is alleen nodig als de temperatuur beneden de -10 graden Celsius zakt.

#10 Toestand van de accu laten controleren

Bij de garage kunnen ze je accu testen zodat je zeker weet dat je het koude seizoen probleemloos kunt starten.

#11 Lichtmetalen velgen tijdelijk vervangen

Heb je mooie aluminium velgen op je auto? Vervang ze tijdelijk door stalen exemplaren want de pekel vreet ze aan.

#12 Was je auto iedere keer nadat er is gestrooid

Pekel zorgt voor roestvorming en dus voor waardeverlies. Afspoelen kan roest voorkomen, dus afspuiten met schoon water. Vooral aan de onderzijde en in de wielkasten.

#13 Vervang je ruitenwissers

Ruitenwissers gaan maar een paar jaar mee en verslechteren constant. Nieuwe exemplaren zorgen voor optimaal zicht.

#14 Sneeuwkettingen

Ga je op wintersport? Neem dan sneeuwkettingen mee want anders kom je nooit op de plaats van bestemming. Tenzij je een Hummer hebt.

Tip: oefen thuis met het bevestigen want op een donkere berghelling in de sneeuw is het geen pretje om uit te zoeken.

#15 Handrem niet gebruiken bij min 10 graden Celcius

Zet je auto niet op de handrem als de temperatuur beneden de -10 graden zakt. Als je handremkabel is vastgevroren, krijg je je auto niet meer van zijn plaats. Parkeer je auto daarom in de 1e versnelling bij sterke vorst maar gebruik de handrem niet.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *