Isoleer je huis en bespaar

Isoleer je huis en bespaar

Het is alweer flink kouder en de verwarming draait de hele dag. Zeker nu we weer thuiswerken en dus veel binnenshuis stilzitten, merk je hoe vervelend het is als er ergens tocht en kou binnenkomt. Natuurlijk kun je de verwarming nog een graadje hoger draaien, maar erg duurzaam is dat niet en met de snel stijgende energieprijzen ben je ook nog eens een dief van je eigen portemonnee. Een extra trui, dikke sokken, een mok warme thee en een dekentje op de bank helpen ook, maar natuurlijk wil je het eigenlijk gewoon niet koud hebben in je eigen huis. 

Isoleren

Het is tijd om eens te kijken of je je woning niet beter kan laten isoleren. Goede isolatie van vloeren, muren en ramen leveren veel op. Niet alleen is een goed geïsoleerd huis in de winter makkelijker warm te stoken. In de zomer blijft het binnen ook koeler. Maar waar moet je beginnen en wat helpt het meest? Verschillende gemeenten en energiebedrijven hebben energiecoaches in dienst die je kunnen helpen bij het bepalen wat voor jouw woning de beste maatregelen zijn. Met een speciale camera kunnen zij bijvoorbeeld in beeld brengen waar de meeste warmte uit je woning wegstroomt. Er zijn ook verschillende subsidiemogelijkheden voor de isolatie van je woning. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je vaak meerdere maatregelen voor verduurzaming combineren. Dus naast isolatie bijvoorbeeld ook zonnepanelen of een zuinigere ketel. Of naast vloerisolatie ook nieuwe ramen en kozijnen laten plaatsen. 

Glas en kozijnen

Via je ramen en kozijnen gaat veel warmte verloren. Nieuwer glas isoleert veel beter dan het dubbele glas van vroeger. Je ramen laten vervangen door hoogrendementsglas (HR) gaat zeker een heleboel uitmaken voor het comfort in huis. En als je toch je ramen laat vervangen is het slim om ook de kozijnen mee te nemen. Kunststof kozijnen isoleren beter dan houten of aluminium kozijnen. De binnenkant van een kunststof kozijn is opgebouwd uit verschillende kamertjes waarbinnen lucht wordt vastgehouden. Daardoor isoleren deze kozijnen als de beste. Een ander heel groot voordeel van kunststof kozijnen is dat je er nauwelijks omkijken naar hebt. Af en toe een doekje erover halen is genoeg om ze heel lang mooi te houden. De kosten en het gedoe van schilderen om de paar jaar ben je dus ook in een klap kwijt.

Kunststof kozijnen kun je in alle denkbare maten en kleuren laten maken. Er zijn ook verschillende afwerkingen mogelijk. Ze kunnen er echt strak en modern uitzien, maar ook meer lijken op de ouderwetse houten kozijnen die je nu nog het meest ziet. Je kunt ze dus helemaal naar je eigen smaak kiezen. Je kunt de kozijnen ook heel gemakkelijk laten voorzien van bijvoorbeeld inbraakbeveiliging

Kunststof kozijnen zijn niet alleen vanwege de hoge isolatiewaarde een duurzame keus. Als we overstappen op kunststof hoeft er minder hout gekapt te worden en ook het iedere paar jaar schilderen van houten kozijnen brengt een behoorlijke milieubelasting met zich mee. Ook de productie van kunststof kozijnen wordt steeds duurzamer, zo wordt er bijvoorbeeld steeds vaker gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *