wintersport met auto

Ik ga op wintersport met de auto en ik neem mee…

Als je van plan bent om met de auto op wintersport te gaan, is het belangrijk om een aantal dingen van te voren te regelen om je reis zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. Dit zijn enkele dingen waar je aan zou kunnen denken:

Winterbanden

Winterbanden zijn speciaal ontworpen om meer grip te hebben op sneeuw en ijs. Als je naar een wintersportgebied gaat, is het geen overbodige luxe om winterbanden onder je auto te laten zetten. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht maar er zijn landen waar dat wel het geval is. Bijvoorbeeld in Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië en de Scandinavische landen zijn ze wel verplicht. Daar zitten dus wel een paar wintersportlanden tussen.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen kunnen nut hebben als je naar een gebied gaat waar er veel sneeuw en ijs op de weg kan liggen. Ze zorgen voor meer grip en dat helpt je je auto op de weg houden. De regels verschillen voor de verschillende landen. In Nederland zijn sneeuwkettingen verboden maar in veel andere landen zijn ze of verplicht, ben je verplicht om ze bij je te hebben of je moet ze omdoen als het staat aangegeven.

Wegenvignetten

Ook hiervoor gelden er weer verschillende regels voor verschillende Europese landen. Wegenvignetten zijn kleine stickers die je op je voertuig moet plakken om gebruik te maken van bepaalde wegen of tolwegen. Ze kunnen ook gelden als bewijs dat je de tol hebt betaald.

De vignetten zijn over het algemeen geldig voor een bepaalde periode, zoals een maand of een jaar en moeten daarna weer vervangen worden. In sommige landen, zoals Duitsland en Oostenrijk, is het verplicht om een wegenvignet te hebben om de autobahn te gebruiken. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië, betaal je in plaats van een vignet, tol voor het gebruik van bepaalde wegen. In Slovenië zijn alle snelwegen tolwegen waarvoor een vignet nodig is. Een vignet voor Slovenië en andere landen kan je onderweg bij benzinestations kopen of voor je vertrek al aanvragen. De prijs voor zo’n vignet is afhankelijk van het gewicht en type auto dat je hebt.

Check je auto

Zorg dat je auto in goede conditie is. Dat de ruitenwisservloeistof is aangevuld en dat je ruitenwisservloeistof gebruikt die bestand is tegen lage temperaturen. Ook moet er koelvloeistof met antivries in je auto zitten. Een accu heeft het zwaar te verduren in koud weer. Ga daarom niet met een slechte accu op wintersport.

Een noodpakket

Je kan zomaar in lange files terechtkomen of door een andere reden stil komen te staan. Het is daarom altijd verstandig om altijd een noodpakket in je auto te hebben als je op wintersport gaat. Zo’n pakket kan bijvoorbeeld bestaan uit warme kleding, een powerbank zodat je je mobiel nog eens kan opladen, dekens, water, snacks en een zaklamp.

Navigatiesysteem

Als je naar onbekende gebieden gaat is het verstandig om een navigatiesysteem bij je te hebben. Zo kun je gemakkelijk de weg vinden en hoef je je geen zorgen te maken dat je de weg kwijtraakt.

Vermaak

Een reis naar een wintersportgebied kan lang duren. Zorg daarom voor voldoende vermaak en spelletjes voor onderweg. Vaak kan je op je mobiele telefoon ook naar muziek luisteren, films kijken, boeken luisteren of lezen. Dat helpt om een lange reis wat leuker te maken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *