houten meubels opknappen

Houten meubels opknappen doe je zo

Het is niet nodig om oude houten meubels met wat slijtage weg te gooien. Vaak kun je houten tafels, stoelen, kasten of krukjes nog gemakkelijk opknappen. Dat geldt ook voor tweedehands meubels uit de kringloopwinkel of houten meubels waar je simpelweg op bent uitgekeken. Geef het een make-over aan de hand van de onderstaande tips!

Verwijder oude lagen verf of olie

Is het houten meubelstuk voorzien van een laag verf, lak, olie of beits? Dan moet je dit eerst verwijderen. Soms is schuren voldoende, maar je kunt daarnaast ook een krabber of een afbijtend middel gebruiken. Maak het hout daarna goed schoon en laat het drogen.

Repareer beschadigingen

Als je beschadigingen hebt ontdekt, is dit het moment om het te repareren. Bij hout gaat dat relatief gemakkelijk. Vaak kun je gaten of scheurtjes wegwerken met houtvuller of kneedbaar hout. Laat het even uitharden en schuur het oppervlak vervolgens mooi glad.

Beits, olie of grondverf

Afhankelijk van de look die je wil creëren, kun je nu een beits of olie aanbrengen. Schuur het houten meubelstuk nog wel even op als je dat nog niet had gedaan. Hierdoor zal de beits of olie beter hechten. Wil je de houten tafel, kast of stoel juist een tof kleurtje geven? Breng dan eerst een laagje grondverf aan voor een goede hechting. De primers van het merk Sigma zijn hier erg fijn voor. Het is gemakkelijk verwerkbaar, heeft een mooie vloeiing en zorgt voor zeer goede hechting. Combineer dit met een bijpassende Sigma verf of lak.

Afwerken met lak of verf

Let er altijd op dat je lak of verf gebruikt die daadwerkelijk geschikt is voor hout. Voor een langere levensduur koop je verf van hoge kwaliteit die extra kras- en slijtvast is. Check ook even of de verfsoort geschikt is voor binnen of voor buiten. Hier zit een groot verschil in. Buitenverf is op terpentinebasis en binnenverf op waterbasis.

Houten meubels pimpen

Er zijn natuurlijk nog meer manieren om je oude houten meubels te pimpen. Voeg bijvoorbeeld andere handgrepen toe aan de ladekast, vernieuw de stoffering van de stoelzitting of maak de poten van de tafel wat korter. Soms kun je een meubelstuk ook een totaal andere functie geven. Het houten krukje uit de kinderkamer is leuk te gebruiken als nachtkastje. En het dressoir uit de woonkamer staat misschien nóg mooier in jouw slaapkamer als tv-meubel. Wees creatief en breng jouw eigen visie tot leven.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *