hoe ruikt het in jouw huis?

Hoe ruikt het bij jou in huis?

Iedereen wil graag dat zijn huis lekker fris naar bloemetjes ruikt. Zelf bent je vaak geurenblind voor de geuren in jouw huis. Maar dat is anders voor mensen die op bij je op bezoek komen. Storender is het als je zelf merkt dat het niet fris ruikt in je huis en dat je niet weet waarnaar.

Meer dan een vieze geur

Dat het niet fris ruikt is één ding. Maar de oorzaak van zo’n geur kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Er kan dan van alles aan de hand zijn. Is het gas, schimmel, een puttenlucht of een brand- of schroeilucht? Het is belangrijk om erachter te komen wat de vieze geur veroorzaakt omdat het een aanwijzing kan zijn voor een groter probleem. De geur maskeren met geurkaarsen of luchtverfrissers kan de onaangename geur even overheersen maar is slechts een lapmiddel.

De oorzaak achterhalen

Het is in ieder geval belangrijk om de bron van de stank te vinden.  Kom je er zelf niet uit, dan zijn er ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opsporen en verwijderen van geuren zoals Strooming.nl bijvoorbeeld.

Veel voorkomende oorzaken van vieze geuren in huis

1. Kookgeuren

Kookgeuren kunnen hardnekkig zijn. Vooral als je veel frituurt, bakt of gekruid kookt, kunnen die geuren lang in je keuken en je woonkamer blijven hangen. Alles goed schoonmaken met water en zeep helpt. Maar om direct na het koken kookgeurtjes te verminderen kan je een laagje azijn in een pan verwarmen. Azijn elimineert kook- en bakgeuren hoewel het zelf ook wel even een geur achterlaat.

2. De afwasmachine

De afwasmachine kan na verloop van tijd een vieze geur produceren door het vet en vuil dat in de afvoer achterblijft. Zet een bakje met schoonmaakazijn in de afwasmachine of giet een halve liter op de bodem van de machine en laat de hem zonder vaat draaien. Azijn lost vet op en doodt bacteriën.

3. De wasmachine

Ook de wasmachine kan een bron van vieze geuren worden. Er blijft vaak een laagje water achter na het wassen en ook de zeepresten kunnen gaan schimmelen. Het gevolg is vaak dat ook je was niet meer fris ruikt. Het is in ieder geval van belang, om het deurtje van de machine tussen de wasbeurten door open te laten staan. Laat eens in de paar maanden je wasmachine leeg draaien op hoge temperatuur met bleekwater in plaats van wasmiddel. Dit reinigt de machine van binnen.

3. Huisdieren

Huisdieren kunnen allerlei geuren in je huis brengen. De dieren kunnen zelf ruiken, maar ook hun mand, kattenbak of kooi kan op den duur gaan stinken. Alles goed schoonhouden is natuurlijk een eerste vereiste. Een bakje geactiveerde houtskool of actief kool in de buurt zetten absorbeert de geur ook. Vervang de kool iedere twee of drie maanden.

4. Afval

Bewaar afval zo kort mogelijk in je huis en gebruik een goed afsluitbare afvalbak om geuren zoveel mogelijk te voorkomen. Je kan een schijfje citroen of sinaasappel in de afvalbak gooien voor een frisse geur.

5. Badkamer

De badkamer is ook zo’n plek waar makkelijk schimmel kan ontstaan als er geen goede ventilatie is. Een goede ventilatie is daar dus heel belangrijk. Verder kan je af en toe een handje soda door de afvoer gooien om vet en zeepresten op te lossen.

6. Roken

Gelukkig wordt er steeds minder gerookt. Als iemand een keer in je huis rookt, is de geur snel weg door een raam open te zetten en de boel goed door te luchten. Als er regelmatig wordt gerookt in je huis, dan kan die geur in je spullen trekken. Een complete schoonmaakbeurt en het witten van de muren is dan de enige oplossing.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *