witte sneakers weer wit

Hoe krijg je witte sneakers weer wit?

Witte sneakers, wie heeft ze niet. Ze zijn nog steeds een ware trend zomertrend. Niet voor niks natuurlijk, want ze passen bijna overal onder. Maar het nadeel van witte sneakers is dat ze snel vies, geel of smoezelig worden en dan is het mooie eraf. En het is toch jammer als je net veel geld hebt uitgegeven aan je favoriete sneakers en ze zijn niet meer om aan te zien.

Dus…hoe krijg je witte sneakers wit?

Voorkomen is beter

Spuit je leren, suède of textiele sneakers om te beginnen in met een spray die je schoenen water- en vuilafstotend maakt. Bij voorkeur voordat je ze gaat dragen. Dit zorgt ervoor dat vlekken en vocht minder snel intrekken en voorkomt watervlekken. Het inspuiten moet je wel regelmatig herhalen.

Houd het bij

Behalve een goede bescherming is het beter om vlekken niet te lang in te laten trekken, maar ze zo snel mogelijk te verwijderen. Maak er liever een gewoonte van je schoenen iedere paar dagen nadat je ze gedragen hebt even te checken en schoon te maken dan dat je het vuil laat opstapelen.

Vlekken verwijderen van de rubber zool van sneakers

Veel sneakers hebben een dikke witte zool en het is onvermijdelijk dat de zijkanten van die zool vuil worden. Lopen door gras, zand, modder en andere vlekken zorgen er al snel voor dat je zolen groezelig worden.

Hoe maak je de zolen weer wit?

Gebruik een schuursponsje, borsteltje of oude tandenborstel.

Als schoonmaakmiddel kan je gebruiken:

  • gelijke delen baksoda en water
  • gelijke delen baksoda en wasmiddel
  • een schuurmiddel zoals cif (wel voorzichtig als je leren sneakers hebt)

Canvas sneakers met de hand schoonmaken

Een prima manier om je sneakers met de hand schoon te maken is met een mengsel van bakpoeder en waspoeder te gebruiken. Meng gelijke delen met water en roer het tot een dikke pasta. Haal de veters uit je schoenen. Neem een tandenborstel en bewerk je schoenen met het baksoda-mengsel. Laat nog een kwartiertje intrekken. Spuit je schoenen af met de tuinslang, onder de kraan of onder de douche met lauwwarm water. Laat je schoenen bij voorkeur in de zon drogen. Vul ze eventueel met oude kranten om ze in vorm te houden.

De veters kan je op de zelfde manier behandelen, maar nieuwe veters zijn niet duur en je schoenen knappen er heel erg van op.

Wassen in de wasmachine?

Canvas sneakers wassen in de wasmachine

Een andere manier is om je sneakers in de wasmachine te wassen. Soms geeft het etiket in je schoenen aan of en hoe je je schoenen kunt wassen. Als je het wilt proberen dan doe je het als volgt. (Dit geldt voor witte sneakers, bij gekleurde sneakers laat je de baksoda weg.)

Behandel je schoenen voor

Haal de veters uit je schoenen. Bestrooi je schoenen met baksoda. Sprenkel er schoonmaakazijn over en bewerk je schoenen met een (oude) tandenborstel. De veters kan je even laten weken in een mengsel van baksoda en wasmiddel of azijn en meewassen in de waszak.

Wassen op lage temperatuur

Doe je schoenen in een waszak of oud kussensloop dat je dichtknoopt. Zo voorkom je dat je schoenen veel te lijden hebben van het draaien van de wasmachine. Was ze op een lage temperatuur (koud of maximaal 30 graden C) en een kort programma.

Leren en suède sneakers wassen in de wasmachine

Volgens bronnen (b.v. hier) op het internet kan je zelfs leren en suède sneakers in de wasmachine wassen. Ik zou het een beetje als laatste redmiddel doen en zeker niet met al te nieuwe schoenen proberen.

Je schoenen drogen

Laat je schoenen gewoon aan de lucht drogen. Vul ze met kranten voor een goede vorm en om krimpen tegen te gaan en zet ze buiten. De zon bleekt ze dan nog extra. Droog ze nooit in de droger. De temperatuur is te hoog, je schoenen kunnen krimpen en het is slecht voor de lijm en het rubber van je sneakers.

Als er geen redden meer aan is….

Is het wit van je schoenen niet meer te redden maar zijn je schoenen verder nog helemaal goed? Dan kan je nog altijd een complete make-over geven door ze te verven. Kijk even naar dit filmpje. Je hoeft natuurlijk niet allerlei patronen te verven, gewoon effen kan ook. Leerverf is in allerlei kleuren verkrijgbaar bij de leerverfshop bijvoorbeeld.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *