cv-ketel kiezen

Hoe kies je de juiste cv-ketel?

Een cv-ketel is misschien wel het belangrijkste ding in je woning. De volledige naam is een centrale verwarmingsketel. Zoals die naam al zegt, zorgt een cv-ketel ervoor dat je warm water hebt in je woning. Met het warme water wordt de centrale verwarming opgewarmd. Na een tijdje is het wellicht handig om je oude cv-ketel te vervangen. Hierbij kan je verschillende zaken in je achterhoofd houden. Deze zaken kan je hieronder lezen.

Het juiste vermogen

Elke woning heeft een andere cv-ketel nodig. Dit komt door het vermogen van je cv-ketel. Misschien heb je zelf een klein appartement, maar je ouders een grote vrijstaande woning. Je ouders zullen dan een grotere cv-ketel nodig hebben, omdat er meer verwarmd moet worden. Het is belangrijk dat je een cv-ketel met het perfecte vermogen kiest. Een cv-ketel mag niet een te groot of te klein vermogen hebben.

Bij de keuze van een cv-ketel is het van belang dat je kijkt naar hoe goed je woning is geïsoleerd. Is je woning goed geïsoleerd? Dan heb je minder vermogen nodig in je cv-ketel. Het vermogen is ook afhankelijk van de grootte van je huishouden. In je eentje verbruik je minder warm water dan een gezin met vier leden. Verder kijk je naar hoe groot je woning is en wat voor soort woning je hebt.

Kijk naar de CW-klasse

Een ander belangrijk punt waar je naar moet kijken, is de CW-klasse van een cv-ketel. CW-klasse staat voor Comfort Warmwaterklasse. Er zijn verschillende CW-klassen. Heb je een hogere CW-klasse? Dan krijg je meer warm water in je woning in een korte tijd. Hier is het van belang dat je kijkt naar de grootte van je huishouden en hoe groot je woning is. Aan de hand van de CW-klasse kan je makkelijker een keuze maken voor een cv-ketel.

Om even een idee te geven, volgt hier wat meer informatie. Heb je een klein huishouden dat bestaat uit twee personen? Dan is een cv-ketel met CW-klasse 3 een goede keuze voor je. Cv-ketels met CW-klasse 4 worden vaak gebruikt voor een gemiddeld huishouden. Denk aan een gezin van vier personen. Laat jezelf hier goed over informeren.

Goed onderhouden

Het onderhouden van je cv-ketel is heel belangrijk. Hiermee verminder je de kans dat je cv-ketel kapotgaat waardoor je heel veel geld kwijt bent. Zorg daarom voor goed cv ketel onderhoud. Je verlengt hiermee de levensduur van je cv-ketel. Hiervoor kan je iemand inschakelen die kan controleren of je cv-ketel nog goed werkt. Vaak kan je dan nog op tijd ingrijpen als er iets mis is. Denk aan een gaslekkage. Dit wil je het liefst voorkomen. Soms is het een kwestie van cv bijvullen.

Het is aan te raden om minstens één keer in de twee jaar een onderhoud te laten doen. Dit is afhankelijk van je fabrikant. Sommige fabrikanten geven aan dat het bijvoorbeeld vaker moet in die twee jaar. Houd je altijd aan wat de fabrikant aangeeft. Wanneer je dit advies niet volgt, kan je garantie komen te vervallen. Dit zou natuurlijk hartstikke zonde zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *