schilderij ophangen

Hoe hang je iets op zonder de muur te beschadigen?

Kale muren vragen om gedecoreerd te worden. Ze nodigen je uit om er iets op te hangen. Wat je aan de muur hangt, maakt je huis persoonlijk. Het vertelt iets over wie je bent en waar je interesses liggen. Hele creatieve personen kunnen een lege witte muur misschien zien als een doek waar ze een muurschildering of graffiti op kunnen aanbrengen. Voordeel daarvan is dat je niets hoeft op te hangen. Heb je een poster, foto of schilderij gevonden die helemaal jouw smaak is? Dan is de volgende vraag natuurlijk met welk ophangsysteem je het gaat ophangen. Kies bij voorkeur een manier waarbij de muur of de verf niet beschadigd wordt.

Hieronder een aantal punten om rekening mee te houden.

Zichtbaar of onzichtbaar?

Er zijn manieren om je poster of schilderij onzichtbaar op te hangen. Hierbij verdwijnt de haak of het ophangsysteem helemaal achter de poster of het schilderij. Er zijn ook ophangsystemen die voor een deel zichtbaar zijn. Een voorbeeld daarvan is een schilderijrails. Als je voor een zichtbaar ophangsysteem kiest dan is het natuurlijk de kunst om er één te kiezen dat bij de stijl van het voorwerp past dat je wilt ophangen.

Poster ophangen zonder lijst

De meest duurzame manier is natuurlijk om je poster of schilderij in te lijsten voor je het ophangt. Dit zorgt ervoor dat je afbeelding langer mooi blijft. Bovendien geven een mooie lijst met eventueel ontspiegeld glas ook een luxe uitstraling. Maar kleinere posters of foto’s kan je ook prima zonder lijst ophangen. Hier een paar mogelijkheden waarbij je weinig schade zal aanbrengen aan de muur:

  • kneedgum – kleine afbeeldingen hang je heel snel en goedkoop op met kneedgum die je tussen de muur en afbeelding plakt
  • posterlatjes – dit zijn dunne houten latjes die je boven en onder aan je poster of foto plakt. Aan de latjes kan je haakjes, een koord of ijzerdraad bevestigen waaraan je het ophangt.
  • dubbelzijdig tape – er is tegenwoordig dubbelzijdig tape dat een behoorlijk gewicht kan dragen. Je kan er prima een poster mee op de muur plakken
  • lijmen op board of MDF plaat – plak je poster, bij voorkeur met behanglijm of een stuk board of MDF op de maat van je poster. Aan de achterkant kan je een koord, touw of ijzerdraad bevestigen waarmee je het ophangt.

Het gewicht van de poster of schilderij

De manier van ophangen moet passen bij de afmeting maar vooral bij het gewicht van de poster of schilderij die je wilt ophangen. Vooral ingelijste posters en schilderijen zijn wat zwaarder. Dubbelzijdig plakband kan tot een bepaald gewicht goed werken maar in de meeste gevallen ontkom je er niet aan om toch de boor erbij te pakken.

Vaak wisselen met een schilderijrails

Hoe hang je iets op zonder de muur te beschadigen?
Schilderijrails van STAS

Ben je iemand die van afwisseling houdt en regelmatig iets nieuws aan de muur wil hangen? Kies dan voor een wat duurzamer ophangsysteem zoals een schilderijrails. Hierbij wordt éénmalig een plank of rails aan de muur bevestigd met daaraan koordjes met klemmen of haken. Het handige is dat je de koordjes in de breedte kan verschuiven en in hoogte kan aanpassen. Zo is het verwisselen van een schilderij een fluitje van een cent en blijft je muur gaaf. De schilderijrails zelf zijn er in verschillende uitvoeringen: strak en modern of wat klassieker.

Voorbereiding bij het ophangen

Het netjes ophangen van een poster of schilderij vraagt om een nauwkeurige aanpak. De volgende stappen zijn belangrijk:

1. Zorg dat je handen schoon zijn.

Het zou jammer zijn als je je poster, foto of schilderij straks netjes hebt opgehangen maar dat je daarbij wel vieze vingers hebt achtergelaten. Vooral papier en foto’s zijn gevoelig voor vet en vlekken en kunnen moeilijk schoongemaakt worden.

2. Maak de muur schoon

Maak de muur schoon en verwijder vuil en stof. Vuil en stof vormen een dun laagje op de muur dat voor het oog niet altijd zichtbaar is. Maar het kan bijvoorbeeld voorkomen dat lijm van dubbelzijdig plakband minder goed blijft zitten. Zorg dat je muur droog is en als je net geschilderd hebt, dat de verf helemaal opgedroogd is.

3. Bepaal de juiste plaats

Bepaal de juiste plaats waar je je afbeelding wilt ophangen. Wil je iets precies in het midden van de muur ophangen, of in het midden boven een kast of ander meubel? Dan moet je nauwkeurig meten. Vergeet ook niet om de juiste hoogte te bepalen. Teken het nauwkeurig af zodat je maar één keer hoeft te boren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *