online recensies

Hoe betrouwbaar zijn online recensies?

De kans is erg groot dat je zelf enorm vaak gebruik maakt van online recensies. Voor veel mensen zijn deze een beetje heilig geworden, en gelden ze als belangrijk referentiepunt wanneer zij een bezoek willen brengen aan een restaurant of hotel. Dat maakt het extra interessant om te zien wat er eigenlijk achter deze beoordelingen zit. En de vraag te stellen of deze wel altijd even betrouwbaar zijn. Daarom gaan we hier kijken naar hoe online recensies precies werken en waar je op moet letten.

Of het nu om online casino recensies of beoordelingen voor bezienswaardigheden of horecagelegenheden gaat, er zijn vrijwel overal recensies voor te vinden. Toch zijn deze helaas niet altijd even betrouwbaar. Daarbij is het ook belangrijk hoeveel mensen er een beoordeling hebben geschreven over een bepaalde plaats of persoon. Wanneer dit er namelijk maar heel weinig zijn, is het moeilijker om aan de hand van de bestaande reviews een duidelijk oordeel te vellen.

Verschillende soorten online beoordelingen

Naast dat er allerlei soorten online beoordelingen zijn, hebben we er ook nog eens meer te maken dat er enorm veel platformen zijn waarop mensen kunnen recenseren. Sommige daarvan richten zich speciaal op bepaalde sectoren en markten zoals reizen, terwijl andere websites of applicaties er meer in het algemeen zijn. Niet alleen voor mensen zelf zijn beoordelingen belangrijk, hetzelfde geldt voor bedrijven. Als deze namelijk met veel slechte beoordelingen zitten, kan dat ze lelijk opbreken.

Stel je voor dat je een onderneming hebt en daar net mee begint. Wanneer er tussen je eerste paar recensies op Google een paar ontevreden klanten zitten, is de kans vrij groot dat je het daarna al snel kunt schudden. Omdat iedereen vandaag de dag veelal informatie online haalt, wordt het steeds lastiger om weg te komen met meerdere reviews waarin klanten hun ontevredenheid uiten.

Aan de ene kant is dit natuurlijk een goede ontwikkeling. Wanneer een bedrijf of ondernemer slechte kwaliteit biedt aan klanten, wordt dit op deze manier afgestraft. Aan de andere kant, worden er eerder recensies geschreven door ontevreden klanten dan door consumenten die gewoon prima te spreken waren over het product of de dienst die ze hebben afgenomen. Daardoor kan er al snel een vertekend beeld ontstaan wat niet altijd geheel terecht tot stand komt.   

Zijn deze recensies betrouwbaar?

Zowel de mensen die beoordelingen online plaatsen als zij die hier hun informatie vandaan halen, moeten dus oppassen. Vaak worden recensies gebruikt door klanten als middel om iemand onder druk te zetten wanneer ze niet tevreden zijn over service of iets wat ze hebben aangekocht. Hoewel hier soms niets mis mee is, hoeft het niet altijd de schuld van het bedrijf te zijn. Soms hebben werknemers zich ook aan bepaalde regels te houden of valt iets buiten de garantie.

Een recensie van een ster schrijven over een restaurant waar je voor bijna niets kunt eten is een goed voorbeeld. Aan de ene kant is een lage prijs geen reden om slechte producten te serveren. Aan de andere kant had een klant kunnen verwachten dat de kwaliteit niet hetzelfde zou zijn als bij een sterrenrestaurant. Maar houden alle mensen die beoordeling online gooien hier ook rekening mee? Dat durven we gerust in twijfel te trekken, waardoor we kunnen stellen dat zeker niet alle online reviews betrouwbaar zijn.

Dat maakt het soms moeilijk om online reviews echt op waarde te kunnen schatten. Omdat je jezelf moeilijk in kunt leveren naar wat de verwachtingen van een complete vreemde zijn of wat deze normaal gesproken te besteden hebben of qua luxe gewend zijn. Daarbij telt dus ook dat ontevreden mensen veel eerder geneigd zijn om iets negatiefs te plaatsen dan mensen die niets te klagen hebben gehad.

Wat kun je leren van reviews?

Het beste kun je proberen om je alleen iets van reviews aan te trekken als er ook daadwerkelijk veel zijn gemaakt. Wanneer duizenden mensen beoordelingen hebben gegeven over een bepaalde plaats of winkel, geeft dit een duidelijk een breed beeld. Als de reacties op een hand te tellen zijn, hoef je niet altijd al te zwaar te tillen aan beoordelingen. Kijk daarom goed naar hoe de situatie precies in elkaar steekt, en bepaal daarna of je online recensies als een betrouwbare bron wilt zien voor het maken van je eigen beslissingen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.