Jeremy Clarkson
foto: emka74 / Shutterstock.com

Hilarisch en leerzaam: Clarkson’s Farm op Amazon Prime

Laatst bijgewerkt:

Top Gear kennen we allemaal, en sinds enkele jaren weten we dat ook in The Grand Tour Jeremy Clarkson het prototype blufpokeraar is. Hij maakt pas op de plaats in Clarkson’s Farm op Amazon Prime, waarin hij te werk gaat als boer. En niet in de overdrachtelijke zin van het woord, zoals gewoonlijk: The Orangutan gaat een enorm landgoed in de Cotswolds bewerken. Grappig natuurlijk, maar ook razend interessant.

Lamborghini-tractor

Clarkson’s Farm gaat in alles iets dieper dan de andere tv-shows van Clarkson. Niet dat we te zien krijgen of voor de tractor die hij aanschaft een goedkope autoverzekering of speciale tractorverzekering afgesloten wordt, maar er komt wel leermateriaal aan te pas wanneer alle cijfermatige aspecten van het boer-zijn besproken worden met financieel adviseur Charlie – zij het in behapbare hoeveelheden en op luchtige toon. Want je kunt Clarkson wel uit Top Gear halen (of gooien), maar Top Gear nooit uit Clarkson. Al in de eerste aflevering koopt hij de tractor, een exemplaar van het merk Lamborghini met de afmetingen en subtiliteit van een uit de kluiten gewassen monstertruck. Tot afgrijzen van de sympathieke Caleb, de ervaren boerenknecht die de beginnende boer bijstaat.

Farm Jeremy Clarkson – foto: Peter Titmuss/shutterstock

Andere insteek, zelfde humor

Het is dezelfde Clarkson – lomp, brutaal, tikje rechts/conservatief en zich zelden bewust van zoiets als duurzaamheid – die met tranen in de ogen toeziet hoe kalfjes geboren worden. Die met een brok in de keel schapen naar de slacht brengt en beteuterd kijkt als hij door zijn vrouw Lisa Hogan terechtgewezen wordt. “Het kan dus wèl”, denk je als kijker. Clarkson richt met haar een boerderijwinkel in, werkt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat op het land en komt op het idee om zelf wasabi (duur ingrediënt in o.a. sushi) te verbouwen en bronwater van eigen landgoed te bottelen. We zien zogezegd een softe, groene versie van Jezza, hetgeen bijna ontroerend is. Geen gerace met dure wagens, geen gesol met caravans. Tegelijk is duidelijk de handtekening van hetzelfde producersteam als dat van The Grand Tour en Top Gear te ontwaren. Andere insteek dus, maar dezelfde humor.

Hilariteit en gespreksstof

Waarom het programma tevens leerzaam is? Je krijgt een inkijkje in de keiharde cijfers van het boerenbestaan, dat zeker in Clarksons geval bepaald geen vetpot is. Er wordt opzienbarende informatie gegeven over het harde werken, de invloed van het weer en die van de coronacrisis. Zijn autoshows veroorzaakten een lach, Clarkson’s Farm voegt daar gespreksstof aan toe. Amazon Prime heeft een tweede seizoen aangekondigd, dus Jeremy Clarkson: hij ploeterde voort.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *