elektrische laadpaal

Hier moet je aan denken bij het installeren van een laadpaal

Steeds meer Nederlanders verkiezen een elektrische auto boven een brandstofauto. Dit komt vooral doordat je tegenwoordig niet meer afhankelijk bent van een openbare laadpaal. Nee, want je kunt namelijk een laadpaal aan huis installeren. Grote voordeel hiervan is dat je zeker weet dat je de accu van jouw auto op kunt laden. Hierdoor ga je voortaan altijd met een volle accu van huis. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan wil je mogelijk ook wel een laadpaal aan huis. Bij de installatie van zo’n laadpaal moet je aan een aantal zaken denken. Wij zetten de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje.

1. 1- of 3-fasenaansluiting?

Om een laadpaal aan huis te gebruiken, moet je deze aansluiten op de meterkast. Voordat je hiermee begint, kijk je naar de aansluiting in jouw meterkast. We maken namelijk onderscheid tussen een 1- en 3-fasenaansluiting. Is er enkel een 1-fasenaansluting aanwezig in jouw meterkast? Dan ligt het maximaal mogelijke laadvermogen aanzienlijk lager dan bij een 3-fasenaansluiting. Dit betekent dat het langer duurt om jouw elektrische auto op te laden. Als je jouw auto relatief snel wilt laden, kun je overwegen een 3-fasenaansluiting te laten plaatsen in jouw meterkast.

2. Waar plaats je de laadpaal?

Naast het vermogen van jouw groepenkast moet je ook aan de plek van de laadpaal denken. Plaats je deze op eigen grond? Dan kan dit zonder problemen. Jij bent immers de eigenaar van de grond. Kies bij voorkeur een plek uit in de buurt van jouw meterkast. Als de paal in de buurt van de meterkast geplaatst wordt, kost het installeren namelijk minder tijd en moeite. Bovendien ben je goedkoper uit als je voor een plek in de buurt van de meterkast kiest. Je hebt dan immers een minder lange kabel nodig en bovendien hoef je minder graafwerk te verrichten.

Heb je op jouw eigen grond geen mogelijkheid om een laadpaal te plaatsen? Dan kun je bij de gemeente een vergunning aanvragen voor een laadpaal op gemeentegrond. Besef je dan wel dat de laadpaal niet jouw eigendom is. Het gaat dan om een openbare laadpaal. Andere mensen uit jouw buurt kunnen hierdoor ook gebruikmaken van de laadpaal.

3. Zelf doen of uitbesteden?

Met een laadpaal aan huis kun je betrekkelijk goedkoop elektrisch rijden. Dit is zeker het geval als je zonnepanelen op jouw dak hebt liggen. Met deze panelen wek je dan de stroom op voor het opladen van de accu van jouw elektrische auto. De laadpaal werkt overigens alleen naar behoren als deze op de juiste manier wordt aangesloten op jouw meterkast. Daarom kun je dit het beste overlaten aan een ervaren elektricien.

Omdat het laten installeren van een laadpaal geld kost, proberen sommige mensen deze klust eerst zelf uit te voeren. Doe dit alleen als je ervaring hebt met het aanleggen van elektra. Jouw laadpaal moet namelijk wel veilig geïnstalleerd worden. Laat je dit over aan een ervaren elektricien? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn. Jouw laadpaal werkt in dat geval naar behoren en bovendien kun je hem veilig gebruiken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *