wandelvakantie

Heerlijke wandelvakanties in Nederland

Laatst bijgewerkt:

Wanneer je tijdens de vakantie graag wandelt hoef je daarvoor niet al te ver te reizen. Nederland heeft prachtige bestemmingen waar je urenlang rond kunt wandelen. Alleen, met je partner, het gezin of een stel vrienden: voor iedereen is er in ons land wel een geschikte wandelvakantie te vinden. Neem een tentje mee om in te overnachten, boek een reis met bagagevervoer of slaap in een bed en breakfast. Een lange of korte trip, wandelvakanties zijn er in alle soorten en maten te vinden. Een paar leuke wandelroutes hebben we in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Ontdek mooi Achterhoek

In het oosten van Nederland, in de provincie Gelderland, ligt de Achterhoek. Hoewel de naam anders doet vermoeden heeft ook hier de tijd niet stil gestaan. Toch vind je hier nog prachtige natuurgebieden en kun je urenlang wandelen zonder iemand tegen te komen. De rust en ruimte, het afwisselende landschap en de gastvrijheid van z’n inwoners zijn dus prima ingrediënten voor een heerlijke wandelvakantie in de Achterhoek. Neem bijvoorbeeld de wandelroutes in de gemeente Bronckhorst. Kies je voor het Graafschapspad, dan kun je maar liefst 126 kilometer genieten van het bos, de IJssel, landgoederen en de vele kastelen die zich in Bronckhorst bevinden. Tijdens deze afwisselende wandelroute kun je overnachten in één van de plaatsen die je onderweg aandoet zoals Doesburg, Zutphen of Ruurlo. Ga je met een hele groep? In bedrukte rugzakken nemen jullie het eten en drinken voor onderweg mee.

In het midden van Nederland

Centraal in ons land ligt het Groene Hart. Dit gebied ligt ingeklemd tussen steden zoals Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het heeft niet voor niets deze naam gekregen; men probeert het zo min mogelijk te bebouwen waardoor het groene karakter behouden blijft. Wanneer je de route het Hollandse IJsselpad loopt start je in IJsselstein en eindig je in Gouda. Onderweg lijkt het soms alsof de tijd heeft stil gestaan. Deze wandeltocht voert je onder andere door een aantal plaatsen zoals Montfoort, Oudewater en natuurlijk Gouda. Vanaf daar kun je de route nog verder uitbreiden tot aan Krimpen aan den IJssel. Tussen Montfoort en Oudewater kom je door het natuurgebied Willeskop. Wanneer je graag vogels spot kun je hier je hart ophalen. En in Gouda moet je natuurlijk de beroemde kaasmarkt even bezoeken. Laat tassen van logo voorzien waarin je voor de thuisblijvers een lekker stuk Goudse kaas mee kunt nemen.

Naar het uiterste zuiden

Op de grens van België, in Zuid-Limburg, zijn vele mooie wandelroutes te vinden. Start bijvoorbeeld in het welbekende Valkenburg en wandel over het Krijtlandpad naar Maastricht. Onderweg kun je, door het glooiende landschap, genieten van prachtige vergezichten. De heuvels zijn op zich een uitdaging om te beklimmen, maar een voordeel is dat je deze ook weer af kunt dalen. Bewandel een deel van het beroemde Pieterpad, beklim de Sint-Pietersberg en wandel langs de Maas over de landsgrens met België. En een wandelvakantie in Limburg zonder één van de vele grotten te bezoeken kan natuurlijk niet. Behalve wandelen moet je ook aan de inwendige mens denken. Dus een overheerlijke Limburgse vlaai of een lokaal gebrouwen biertje gaat er altijd wel in.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *