blog beginnen

Heb jij de wereld iets te melden? Begin een blog en deel je know-how!

Zit jij bomvol ideeën of kennis en wil je die graag delen met de buitenwereld? Dan kan het een idee zijn om een eigen blog te beginnen. Blogs zijn tegenwoordig razend populair en het kan zomaar zo zijn dat je. net als vele andere bloggers, met jouw blog ook veel bezoekers aan kunt trekken. Het is zelfs mogelijk om met een blog flink geld te verdienen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een eigen blog maken, waar moet deze allemaal aan voldoen, en hoe zet je jouw eigen blog op? Wij zetten het hieronder voor je op een rijtje!

Wat zijn de voordelen van het maken van een blog?

Een blog maken heeft meerdere voordelen. Eén van die voordelen is dat je de kans krijgt om jezelf als expert neer te zetten. Als je belangrijke kennis hebt opgedaan die je graag wilt delen met anderen, zullen anderen je al snel als een expert zien. Dat kan ertoe leiden dat zij vaker op de hoogte willen worden gebracht van jouw kennis en ervaringen, waardoor jouw blog een succes zou kunnen worden. Met een blog kun je laten zien wat je in huis hebt en jezelf een podium geven. Een ander voordeel van bloggen is dat je er je netwerk behoorlijk mee kunt uitbreiden. Een blog geeft je de mogelijkheid om te communiceren met je bezoekers, zeker als je bezoekers begaan zijn met de onderwerpen die jij aansnijdt en vragen stellen en opmerkingen maken waar jij weer op kunt reageren. Op die manier bestaat de kans dat je veel nieuwe, interessante mensen leert kennen.

Een andere reden om te beginnen met bloggen, is omdat je hiermee hoog kunt scoren in Google. Als je regelmatig artikelen deelt op jouw blog, bestaat de kans dat Google jouw artikelen oppikt en ervoor zorgt dat je betere rankings bemachtigd, beter gevonden wordt,  en uiteindelijk ook meer bezoekers krijgt. Het is ook goed om ervoor te zorgen dat je blogposts op social media gedeeld kunnen worden door anderen, want dit kan jou weer extra exposure opleveren.

Een blog maken is ook een mogelijkheid om geld te verdienen. Je zou op jouw blog namelijk goed gebruik kunnen maken van affiliate marketing. Dit is een vorm van marketing waarbij jij op jouw blog andere adverteerders promoot. Als jij bijvoorbeeld op jouw blog een bepaald product van een bedrijf aanprijst en een link naar het product plaatst, bestaat de mogelijkheid dat bezoekers op deze link klikken. Gaan bezoekers van jouw blog uiteindelijk echt iets kopen op die betreffende website? Dan krijg jij hier commissie voor. Hoewel het best even kan duren voordat je affiliate marketing goed doorhebt, kan het zeker effectief zijn. Je kunt hier uiteindelijk dan ook best wat geld mee gaan verdienen.

Waar moet een goede blog aan voldoen?

Als je wil gaan beginnen met bloggen, of het nu voor jezelf is of voor een bedrijf, moet je ervoor zorgen dat je blog voldoet aan een aantal criteria – zeker als je wil dat het een succes wordt. Ten eerste is duidelijk taalgebruik van groot belang. Als het je erom gaat om zoveel mogelijk bezoekers te scoren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je blogposts voor iedereen makkelijk leesbaar zijn. Ook is het verstandig om goed over de layout van je blog na te denken. Zorg dat je blog site logisch is ingedeeld en dat iedereen gemakkelijk kan vinden waar hij/zij naar op zoek is.

Wat heel erg belangrijk is, is dat jouw blogposts vragen van bezoekers beantwoorden. Bij een goede blog is ook mooi, passend beeldmateriaal essentieel. En niet te vergeten: probeer origineel te zijn met de content die je plaatst. Als je niet origineel bent en jouw blog veel gelijkenissen vertoont met andere blogs, is de kans groot dat jouw blog minder gelezen wordt. Door origineel te zijn, is de kans op meer bezoekers een stuk groter.

Om van je blog een succes te maken, is het ook belangrijk om uit te zoeken welke SEO instellingen je moet hanteren. De juiste SEO benadering is een voorwaarde om te kunnen scoren in Google, dus het is belangrijk om daar genoeg tijd voor te nemen en de juiste strategie te kiezen. Als je zelf geen kennis van SEO hebt, kan het handig zijn om hiervoor een professional in te huren. Hoe beter je het SEO deel van je blog namelijk voor elkaar hebt, des te beter je vindbaar bent in Google – en des te groter de kans op meer bezoekers.

Hoe kun je een blog opzetten?

Een blog kun je op meerdere manieren opzetten. Zo zijn er veel websites, zogenaamde website builders, waar je volgens een geautomatiseerd systeem gemakkelijk een blog kunt maken en aan de slag kunt gaan. Dit kost over het algemeen weinig tijd en je hebt binnen no time een leuke website gemaakt. Een voorbeeld van zo’n website builder is Wix. Je kan ook kiezen voor een uitgebreidere, meer tijdrovende opzet. Er zijn veel CMS-systemen waar je gebruik van kunt maken, maar die vragen vaak behoorlijk wat kennis van programmeren en andere moeilijke functies, waardoor een blog opzetten niet zomaar even gedaan is. Lees jezelf goed zodat je alle mogelijkheden kent en een geschikte keuze kunt maken. Je kunt er natuurlijk ook altijd nog over denken om hulp in te schakelen van een specialist op dit gebied.

Als jij de wereld iets te melden hebt en graag je expertise deelt, kan het maken van een blog een hele mooie kans zijn. Het is leuk om te doen, en het kan je daarnaast nog veel meer voordelen opleveren. Proberen kan geen kwaad, toch? En wie weet: met een beetje geluk behaal je hier misschien wel veel succes mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *