wintersport

Goed voorbereid met de auto op wintersport, 10 tips

Binnenkort begint het seizoen van de wintersport weer. Heel leuk natuurlijk. En met een goede voorbereiding en de goede spullen, weet je ook zeker dat het leuk blijft. 

Waar moet je op letten en wat kan je maar beter bij je hebben?

1. Wat is verplicht in welk land?

Ieder land heeft een aantal verplichte voorwerpen die je in de auto moet hebben. Om bekeuringen te voorkomen, kan je die spullen maar beter bij je hebben. In Nederland bent je verplicht om een gevarendriehoek, een geel hesje en reservelampen bij je te hebben. In andere landen zijn een verbanddoos en/of een brandblusser verplicht. Kijk even wat in welk land verplicht is. 

2. Winterbanden

Winterbanden zijn niet overal verplicht, maar in Duitsland en Luxemburg zijn ze bijvoorbeeld wel verplicht bij winterse omstandigheden. 

3. Sneeuwkettingen

In Nederland heb je ze niet vaak nodig maar op veel bergpassen in bijvoorbeeld Frankrijk en Zwitserland zijn sneeuwkettingen verplicht. Je kan ze daarom maar beter bij je hebben. 

Goed voorbereid met de auto op wintersport, 10 tips
winterband en sneeuwketting

4. Warme dekens

Zeker als je in de schoolvakanties naar een wintersportgebied vertrekt, weet je zeker dat je niet de enige op de weg bent. Files en tunnels of passen die tijdelijk onbegaanbaar zijn, je kan maar beter op alles voorbereid zijn. Zorg daarom voor warme dekens en kleding in de auto. Wat lekkers te eten en te drinken helpt ook. 

5. Ruitenwisservloeistof met antivries

Als het vriest of sneeuwt gebruik je natuurlijk veel meer ruitenvloeistof dan normaal. Gewone ruitenwisservloeistof kan bevriezen. Kies dus speciale ruitenwisservloeistof, Zorg dat je een extra fles in auto hebt zodat je kan bijvullen. 

6. Controleer je accu

Er wordt extra veel gevraagd van je accu bij koud en vochtig weer. Als je accu al zwak is voor je vertrekt, is de kans groter dat hij het tijdens je vakantie helemaal opgeeft, groter. Laat hem daarom vooraf controleren en vervang de accu indien nodig. Startkabels meenemen is ook geen overbodige luxe.

7. Powerbank

Je wilt natuurlijk niet met een lege batterij komen te zitten onderweg of in de file. Zorg dat je een powerbank bij je hebt, zodat je je tablet en mobiel nog eens kan opladen. Zo kan je je gewoon blijven bellen, appen en films en series blijven kijken. 

8. Slotondooier

Niks zo vervelend als je in de auto wilt en je slot is bevroren. Daar heb je gelukkig handige hulpmiddelen voor. Je hebt er spuitbussen voor maar er zijn ook elektrische ontdooiers. 

9. Vaselinespray

Vaselinespray op je deur- en raamrubbers voorkomt dat de rubbers bevriezen. Zo krijg je je deuren en ramen altijd makkelijk open en voorkom je een ruitbreuk. 

10. Kleine sneeuwschuiver

Je gaat voor de sneeuw op wintersport. Maar soms kan het ook wel eens te veel sneeuw van het goede zijn. Een kleine sneeuwschuiver is dan handig om het pad naar de auto weer begaanbaar te maken. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *