Goed leren typen op de computer? 5 Tips

Goed leren typen op de computer? 5 Tips

Wil jij ook graag goed leren typen? Of wil jij jouw kind een goede basis meegeven door te leren typen op de desktop? Dan heb je zeker wat aan onderstaande tips.

De reden waarom mensen hun typevaardigheid willen vergroten zijn verschillend. Maar vaak is het omdat werkgevers graag een werknemer met een afgeronde typecursus willen hebben. Ook kan het zo zijn dat je in jouw privéleven graag tijdwinst wilt boeken door minder lang te typen over een mailtje of een schoolverslag.Voor kinderen is het vaak een voordeel omdat ze zomeer tijd kunnen besteden aan de inhoud van hun huiswerk en sneller klaar zijn.

Slechte gewoontes afleren

Een eerste stap naar het goed leren typen is om de eerder aangeleerde, slechte gewoontes af te leren en te vergeten. Zeker bij aanvang is dit behoorlijk lastig. Hierom is het raadzaam om een strak leerplan te volgen. En bedenk, door zonder te kijken te typen met tien vingers kan je sneller typen en maak je ook minder fouten.

Plaats je vingers goed op de toetsen

Op de computer of desktop kan je goed leren typen door ervoor te zorgen dat jouw vingers in de juiste uitgangspositie geplaatst staan. Bij een QWERTY toetsenbord plaats je jouw linker wijsvinger op de letter ‘F’, en de rechter wijsvinger op de letter ‘J’. Deze toetsen zijn voorzien van een klein verhoogd streepje, zodat de toets ook blindelings gevonden kan worden. De rest van jouw vingers plaats je logischerwijs op de toetsen naast de ‘F’ of ‘J’.

leren typen

Volg een goede typecursus

Om beter te leren typen op een computer of desktop is het verstandig om een goede typecursus te volgen, die een leuke beleving combineert met een uitstekende educatieve lesmethode. Zo blijft de cursus fijn om te doen terwijl je er telkens toch veel van leert. Het is bewezen dat dit voor het typen zeer goed werkt, en dan zeker voor kinderen, omdat zij dan vanzelf worden gemotiveerd om bezig te blijven met cursus. Het leren gaat dan spelenderwijs.

Oefening baart kunst

Net als bij alle andere dingen, is het ook bij het leren typen van belang dat je veel oefent. Door regelmatig op de computer of desktop te typen, zal je na verloop van tijd veel minder fouten maken. Ook gaat de snelheid van het typen omhoog waardoor je meer werk kan verzetten in dezelfde tijd. Om het typen te oefenen, hoef je niet veel moeilijke dingen te doen. Je kan bijvoorbeeld een boek pakken, en een pagina uit het boek overtypen op je computer. Zeker als het een leuk boek is, is het ook nog eens een leuk tijdverdrijf terwijl je jouw vaardigheden oefent.

Aangepaste typeopleidingen

Indien er sprake is van dyslexie of een andere leerbeperking dan kunnen typelessen ook goed uitkomst bieden. Er zijn ook typecursussen voor dyslexie die gebruik maken van een speciaal lettertype en een aangepast leertraject dat is ingericht voor dyslecten. Wist je dat er zelfs typecursussen speciaal voor ouderen zijn ontwikkeld? Het principe van deze cursussen is hetzelfde als bij de cursussen voor jonge kinderen, scholieren en volwassenen. Maar vaak worden de typecursussen voor ouderen wat langzamer uitgelegd, en zullen er andere voorbeelden gebruikt worden die meer in de smaak zullen vallen bij oudere mensen.

Levenslang profijt door correct leren typen

Door de typevaardigheid te verbeteren, kan jij of je kind hier je hele leven profijt van hebben. Werkgevers hebben bijvoorbeeld liever een werknemer die snel kan blind typen, dan een medewerker die maar met twee vingers kan typen. Voor je kind is handig omdat zo meer de aandacht naar de huiswerkopdracht zelf kan gaan en hij of zijn sneller klaar is. Ook in jouw privéleven is het typen van een mailtje zo gebeurd wanneer je een typecursus hebt gevolgd!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *