zonnepanelen

Geld besparen met zonnepanelen, hoe zit dat?

Laatst bijgewerkt:

Wil je geld besparen en ben je benieuwd of dit mogelijk is met zonnepanelen? In dit artikel gaan we wat dieper in op de besparing die je ermee kunt realiseren, zodat je zelf kunt beslissen of je ook overstapt naar deze duurzame manier van energie opwekken.

Energienet versus zonnepanelen

De energieprijzen zijn tegenwoordig dusdanig hoog dat veel gezinnen moeite hebben om de rekening te blijven betalen. Bedragen van boven de €500 per maand zijn dan (helaas!) ook geen uitzondering meer. Dit heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen overstappen naar zonnepanelen.

Een gemiddeld zonnesysteem kost je eenmalig rond de €3.500 tot €5.000. Tel dus maar uit die winst. Een jaar geleden lag de gemiddelde terugverdientijd op zo’n zes tot acht jaar, maar als jij vastzit aan een gigantisch hoog energiecontract heb je ze mogelijk nog veel sneller terug verdiend. Kosten zonnepanelen berekenen op basis van je verbruik? Dat kan eenvoudig via de Dakscan van zonnepanelen specialist Sungevity.

Rendement afhankelijk van meerdere factoren

Wat belangrijk is om te weten als je kiest voor zonnepanelen, is dat het rendement afhankelijk is van een aantal zaken. Zo heeft de kwaliteit van de zonnepanelen invloed, waarbij je liever wat meer investeert in kwalitatieve panelen, omdat die op termijn meer rendement opleveren dan goedkope panelen. Goedkoop is duurkoop.

Daarnaast leveren ze meer op als ze in een gunstige hellingshoek en windrichting liggen. Een gespecialiseerd bedrijf kan jou hier tot in de puntjes over informeren. Tot slot is ook het aantal zonnepanelen dat je laat leggen van belang. Hoe meer je er immers legt, hoe hoger de investering, terwijl dat niet altijd nodig is en dat ook steeds minder interessant wordt in verband met de salderingsregeling die de komende jaren gaat veranderen.

Tot en met 2024 kun je namelijk nog 100% salderen, oftewel overschot terug leveren aan het net. Het percentage wordt daarna afgebouwd, waardoor je minder tot geen financieel voordeel meer hebt uit een overschot aan energie. Het hoogste rendement behaal je dan normaal gezien als je het aantal zonnepanelen op je dak zo goed mogelijk laat afstemmen op je verwachte verbruik.

Minder betalen voor zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is dus afhankelijk van de opbrengst, maar natuurlijk ook van de kosten. Als je minder hoeft te betalen voor eenzelfde zonnesysteem dan is dat uiteraard gunstig voor de portemonnee. Goed nieuws, want gemeentes zetten soms lokale subsidies op duurzame maatregelen voor je klaar. Check zelf even de website van je gemeente om te zien of jij van zo’n regeling gebruik kunt maken.

Zo kun je mooi wat geld besparen dankzij zo’n gemeentelijke subsidie. Daarnaast kun je ook de 21% btw op zonnepanelen uitsparen. In 2022 kun je die in de meeste gevallen nog terug vragen via een formulier van de Belastingdienst, maar vanaf 2023 wordt deze btw voor iedere koper compleet afgeschaft, wat in praktijk al snel neerkomt op een besparing van €1.000 op je zonnesysteem.

Help, ik kan ze niet bekostigen

Wellicht klinkt bovenstaande voor jou super interessant, maar kun je die duizenden euro’s niet in een keer ophoesten. Je bent zeker niet de enige die graag zonnepanelen wil, maar het simpelweg niet kan betalen, terwijl het je juist op termijn veel geld zou kunnen schelen. Gelukkig is daar een oplossing voor.

Naast dat je tegenwoordig groen kunt sparen, kun je namelijk ook groen lenen. Dat komt erop neer dat je kunt profiteren van relatief gunstige voorwaarden als je het geldbedrag investeert in duurzame maatregelen. Zo is het rentepercentage vaak relatief laag en kun je tussentijds aflossen. Het overwegen waard, want vaak kom je zelfs met een lening inclusief rente alsnog voordeliger uit met zonnepanelen tegenover het reguliere energienet.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *