Gebruik je ventilator zo efficiënt mogelijk

Gebruik je ventilator zo efficiënt mogelijk

Laatst bijgewerkt:

Nu de temperaturen weer oplopen en er zelfs al in het begin van de zomer een hitteplan van kracht is, vraagt iedereen zich af hoe we onszelf en onze omgeving een beetje kunnen afkoelen. In deze blogpost lees je een aantal handige tips om het huis en jezelf koel te houden en we geven je een aantal lifehacks met ventilators in de hoofdrol.

gebruik je ventilator efficiënt
Tafelventilator

Vrije doorstroming van koele lucht

Dat je op het heetst van de dag ramen en deuren gesloten moet houden en juist moet luchten als de zon achter de horizon verdwenen is, is geen nieuws. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat je ’s nachts het beste kunt slapen met zowel de ramen als de gordijnen open. Op deze manier wordt de luchtstroom niet belemmerd en profiteer je maximaal van de koele lucht. Zet andere deuren, luiken en ramen in huis zoveel mogelijk open. Denk dus ook aan de trap naar de vliering.

Warmte stijgt op, dus op deze manier heeft de warme lucht een vrije doortocht naar het hoogste punt van het huis, wat er met een beetje geluk voor zorgt dat je er op je slaapkamer minder last van hebt. Heb je een schoorsteen, dan kun je de warme lucht ook afvoeren door het schoorsteenkanaal open te zetten. Hetzelfde geldt in mindere mate voor een afzuigkap. Deze kan goed gebruikt worden om warme lucht af te voeren, maar een afzuigkap is tevens een behoorlijke energieverbruiker en geeft daardoor ook warmte af. In je strijd tegen de warme lucht gebruik je uiteraard ook een ventilator. Dit apparaat is heel geschikt om de warme lucht te verdrijven.

Veel mensen gebruiken een ventilator door deze op zichzelf te richten. Dit zorgt tijdelijk voor wat verkoeling, maar bedenk je dat deze verkoeling alleen optreedt in de directe omgeving van het apparaat. Om de gehele ruimte af te laten koelen, kun je de ventilator warme lucht van binnen naar buiten laten blazen. Zoek eerst uit vanuit welke richting de wind komt en plaats de ventilator bij het raam dat in de luwte van de wind ligt. De richting die je de warme lucht op blaast is erg belangrijk voor een succesvolle warmteverdrijving. Als de warme lucht immers in tegengestelde richting je huis in komt, dan kun je zoveel ventilatoren plaatsen als je wilt, maar dan veroorzaak je enkel een botsing van luchtstromen. Effectief is dat dus zeker niet. Verricht daarom eerst een klein onderzoek voor je de ventilator installeert.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je zorgt dat de temperatuur in huis niet oploopt, hoef je deze vervolgens niet af te koelen. Preventie is dan ook het belangrijkste middel. Hier enkele tips om te voorkomen dat de temperatuur in huis tropisch wordt.

  • Vermijd overdag het gebruik van elektrische apparaten. Apparaten die energie gebruiken, geven warmte af. Hoe minder energie er verbruikt wordt, des te minder warmtebronnen heb je in huis en des te koeler blijft het.
  • Kook op warme dagen buiten. De hitte die van het fornuis afkomt, hoef je dan niet weer naar buiten te werken.

Van binnenuit heb je er nu alles aan gedaan om de woning koel te houden. Maar ook aan de buitenkant kun je de nodige voorzorgsmaatregelen treffen.

  • Een plat dak kun je bijvoorbeeld vol zetten met water. Hierdoor voorkom je dat de warmte het huis binnendringt.
  • Muren houden veel warmte vast. Als je voorkomt dat de zon rechtstreeks op de muur schijnt, voorkom je daarmee dat de temperatuur van de muur oploopt. Zorg dus voor schaduw op de muren, door het uitrollen van zonneschermen en het strategisch plaatsen van parasols.
  • Heb je geen zonwering om de ramen te beschermen? Hang dan natte handdoeken aan de buitenkant van het raam. De ramen blijven zo koel en geven koelte af in huis.

Koelen met de ventilator

Een ventilator zorgt voor de verplaatsing van lucht. Hierdoor lijkt het even koeler, maar in feite blijft de temperatuur van de ruimte gelijk. Als je de ventilator dus echt wilt gebruiken om een ruimte te koelen, heb je grover geschut nodig. Met de volgende tip maak je van je ventilator een mobiele airco. Twee vliegen in een klap dus, want een echte airco verbruikt aanzienlijk meer stroom!

Vries twee grote flessen water in en plaats deze als ze bevroren zijn kort voor de ventilator. Doordat de lucht nu eerst het koude object moet passeren, zal de lucht aanzienlijk kouder zijn. Vergeet daarbij niet om een bakje onder de flessen te zetten, zodat het lekwater wordt opgevangen. Wanneer je een paar scheppen zout aan het water toevoegt, is de temperatuur van het ijs nog iets lager en dus de te verplaatsen lucht ook. Zout zorgt er namelijk voor dat de temperatuur waarbij het water bevriest lager ligt dan bij zoet water, namelijk bij 1,9 graden onder nul. Dit scheelt dus toch bijna twee graden en die twee graden kunnen net het verschil maken tussen een aangename of een warme ruimte.

De ventilator als droger en als vliegenverjager

Met de lucht die ventilatoren rondpompen kun je meer dan alleen afkoelen. In een briesje drogen je kleren immers ook sneller, dus heb je natte lappen of kledingstukken die snel droog moeten zijn, hang ze dan even over de ventilator. Pas daarbij wel op dat het textiel niet tussen de bladen van de ventilator terechtkomt. Ook nagellak of lijm droogt sneller in de wind die de ventilator produceert. Het is dan ook geen toeval dat ze in nagelstudio’s altijd gebruikmaken van apparaten die lucht verplaatsen.

Tot slot kun je jouw ventilator ook inzetten om vliegen en ander ongedierte op afstand te houden. Deze beestjes houden niet van wind en zullen dan ook vaker uit de buurt blijven. Zet je vlees klaar voor de barbecue en wil je dat de vliegen er niet op gaan zitten? Richt de ventilator erop en je weet zeker dat ze het hazenpad kiezen. Ook muggen hebben het moeilijker om een gastheer te bereiken als er veel luchtverplaatsing is. Ter voorkoming dat je lek geprikt wordt, kun je dan ook het beste in de wind van de ventilator gaan zitten.

Waar let je op als je een ventilator kopen gaat?

Er zijn verschillende ventilatoren op de markt. Welk apparaat het beste bij jou past, is afhankelijk van de manier waarop je hem wilt gebruiken. Zo kun je kiezen voor een staande ventilator, een grondventilator of voor een tafelmodel. Deze modellen kun je neerzetten waar je ze op dat moment het hardste nodig hebt. Daarnaast zijn er ook ventilatoren die bijvoorbeeld permanent aan het plafond bevestigd worden. Omdat de permanente varianten veelal krachtiger zijn, maken ze hierdoor ook meer geluid. Dat is iets om rekening mee te houden bij de aanschaf. Wil je een ventilator die een groot bereik heeft, let er dan op dat hij een grote zwenkfunctie heeft.

Het vermogen is voor een groot deel bepalend voor de kwaliteit van de ventilator. Daarbij moet je je afvragen wat je ermee wilt bereiken. In de caravan of een andere kleine ruimte zal je makkelijker afkunnen met een ventilator met een laag vermogen dan wanneer je de ventilator vooral in de woonkamer wilt gaan gebruiken. Heb je niet veel stopcontacten bij de hand of zitten deze op moeilijk bereikbare plaatsen, dan is het ook goed om naar de snoerlengte van de ventilator te kijken.

Na het lezen van bovenstaande lukt het je vast om het iets koeler te krijgen. Is het je ondanks alles toch niet gelukt? Laten we dan maar hopen dat er snel weer een regengebied over het land trekt met koelere lucht.

  1. WE hadden laatst een gedachte kronkel over ventilatoren en de één is van mening om de kou de woning in te blazen met ventilatoren. Waar ik in de tegenovergestelde richting zit om de warmte de woning uit te blazen.

    Is het relevant als je een tweede verdieping hebt? Warmte stijgt dus met boven één gericht op buiten en beneden één gericht naar binnen zou dat helpen voor een betere circulatie of is de kracht daarvoor nodig zo hoog dat het met huis,tuin en keuken ventilatoren niet relevant is.

    1. Ik vroeg me hetzelfde af. Zelfs zoeken naar richten naar binnen levert alleen resultaten voor richten naar buiten. Alleen daarom al lijkt dat de aangewezen methode. Verder voert het de warmte af die de ventilator zelf produceert. En warme lucht is lichter en daardoor makkelijker in beweging te brengen.

      Een tweede verdieping bevordert sowieso de circulatie. Ik denk dat de bijdrage van een reguliere ventilator daaraan zeker relevant is. Eventueel te testen met lintjes aan beide. Het lintje aan de ene zou dan in beweging komen als alleen de andere aanstaat.

      Andere plaatsing tips die ik tegenkwam:
      – aan voeteneinde van bed van je afgericht om warme lucht af te zuigen
      – in deuropening van kamer naar buiten gericht om circulatie via open raam te bevorderen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *