elektrische kachel

Eenvoudige manieren om je huis bij te warmen

De winter komt eraan. Hoewel het niet elke winter even koud is, is het toch een periode waarin we onze huizen graag behaaglijk warm willen maken. Of dat lukt, is van veel factoren afhankelijk. Of je een oud of nieuw huis hebt bijvoorbeeld en of je huis goed geïsoleerd is of niet. 

De energieprijzen zijn hoog en lopen nog steeds op. Draai je de verwarming vol open of zijn er andere, goedkopere manieren om je huis bij te verwarmen zonder dat de kosten de pan uit rijzen.

Verwarm plaatselijk bij

De snelste en makkelijkste manier om je huis plaatselijk bij te verwarmen, is door het plaatsen van een elektrisch kacheltje. Plug er één in het stopcontact en zet hem aan. Het kacheltje verwarmt direct en de warmte is gemakkelijk te reguleren. Een ander voordeel is dat zo’n kacheltje makkelijk te verplaatsen is. Wil je bijvoorbeeld je slaapkamer even voorverwarmen voor je gaat slapen, dan zet je hem daar een half uurtje van te voren neer.

Er zijn ook elektrische kacheltjes die je aan de muur kan hangen en die via Wifi via je telefoon te bedienen zijn. Handig voor als je kleine kinderen hebt.

Laat het zonlicht binnen

Staat de zon overdag in de herfst of winter op de ramen? Laat deze zonnestralen dan zoveel mogelijk ongehinderd binnen. De zon achter glas verwarmt de lucht zelfs op de koudste dagen. Sluit ‘s avonds de gordijnen als de zon verdwijnt, zo houd je de warmte binnen.

Zet je plafond ventilator aan

De meeste mensen hebben een plafond ventilator voor in de zomer om te koelen. Als je zo’n ventilator hebt, dan kan je deze ook in de winter gebruiken. De ventilator moet daarvoor wel tegen de klok in draaien. Warmte stijgt op en en de ventilator helpt je om die warme lucht weer naar beneden te brengen.

plafond ventilator om de warmte te circuleren

Isolerende of thermische gordijnen

Gordijnen hebben altijd wel een isolerende werking, maar wil je echt de warmte binnen houden, dan zijn thermische gordijnen een goed idee. Thermische gordijnen zijn ervoor gemaakt om te isoleren. De isolerende werking wordt uitgedrukt in de U-waarde. Volgens gegeven van Milieucentraal isoleert enkel glas met isolerende gordijnen net zo goed als dubbel glas.

Vermijd tocht

Controleer deuren en ramen en breng eventueel tochtstrips aan en/of deurstoppers of deurborstels aan. Ook katten- en hondenluiken kan je in de winter beter afsluiten. Heb je ramen op zolder of op kamers waar je niet doorheen kijkt, overweeg dan om ze tijdelijk af te plakken met noppenfolie.

Laat radiatoren vrij

Zet banken en kasten niet voor de verwarmingsradiator want op die manier blokkeer je de warmte. Verplaats ze helemaal of schuif ze iets naar voren. Leg ook geen spullen op de radiatoren of hang er geen kleding over heen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *