trapliften

Een traplift kopen: doen of niet?

Ben je wat minder goed ter been, door een ongeluk, ziekte of simpelweg doordat de jaren beginnen te tellen, dan is er één obstakel in huis dat vaak steeds lastiger te nemen valt: de trap. Niet voor niets kiezen steeds meer mensen ervoor om trapliften in hun huis te laten installeren. Is dit altijd de juiste keuze, of zijn er ook momenten waarop je beter naar een andere oplossing kunt zoeken?

Hoelang gaat het duren?

Bijna iedereen kent wel een periode in zijn of haar leven waarin het lopen even wat minder makkelijk of zelfs helemaal niet gaat. Een sportblessure, een operatie of een ongeluk(je) kunnen ervoor zorgen dat we tijdelijk wat minder mobiel zijn. Vaak zijn dit soort omstandigheden voorbijgaand van aard. Dat kan binnen een paar dagen of weken zijn, maar soms ook maanden of jaren duren.

Duren de klachten naar verwachting kort, denk aan hooguit een paar maanden, dan is een traplift kopen mogelijk, maar wel een flinke investering. In dat geval kan het beter zijn om er op een andere manier voor te zorgen dat het dagelijkse leven zo goed mogelijk door kan gaan. In veel gevallen is er een oplossing te bedenken voor het tijdelijk niet, of niet zelfstandig, de trap op te kunnen. Duurt het langer, meer dan een jaar, dan kan een traplift plaatsen, en dat kan ook op huurbasis, wel een goede oplossing zijn natuurlijk. De keuze ligt uiteindelijk altijd bij de bewoner zelf.

Is het nodig of wenselijk?

Wil je in je bestaande woning blijven wonen, maar heeft deze wel één of meerdere trappen die met het vorderen van de leeftijd steeds een beetje lastiger gaan? Dan is het een goede optie om eens naar trapliften te gaan kijken. Natuurlijk, bewegen is en blijft belangrijk, maar juist een trap beklimmen is wel een vrij inspannende manier van bewegen die veel van de benen vraagt.

Het plaatsen van een traplift verplicht een bewoner natuurlijk niet om deze ook steeds te gebruiken. Steeds meer mensen kiezen ervoor om, als zij ouder worden, een lift te laten plaatsen voor de dagen of momenten waarop bewegen even lastig gaat. Maar vaak genoeg beklimmen zij de treden, op goede momenten, ook gewoon zelf. De lift is voor hen een comfortabel hulpmiddel dat hen een keuze geeft. Een prima gedachte, die stimuleert om volop te blijven bewegen wanneer het kan, maar ook te kiezen voor comfort en veiligheid op de momenten waarop het even wat lastiger gaat.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *