Een succesvolle blog in 10 stappen

Een succesvolle blog in 10 stappen

Hou je van koken, tekenen, fotograferen, mode of schrijven? Wil je jouw passies, ideeën en ervaringen delen met de wereld? Een blog kan een hele leuke manier zijn om je ei kwijt te kunnen terwijl je met een beetje geluk ook wat inkomen genereert. Geen idee hoe te beginnen? Dit zijn de tien stappen die je moet zetten om jouw blog tot een succes te maken.

Thema en doelgroep

Waarschijnlijk heb je dit al helemaal helder voor jezelf, maar voor je begint: waarover ga je schrijven en voor wie is jouw blog bedoelt? Pak een onderwerp waar je zelf meer dan gemiddeld affiniteit mee hebt en probeer vast te stellen wie dan je lezers zouden zijn. Hier kun je je onderwerpen, lay out en schrijfstijl dan op aanpassen.

Kies een blogplatform

Kies het juiste blogplatform om je blogs te publiceren. Populaire opties zijn WordPress, Blogger en Wix. Deze platforms hebben een hoop mogelijkheden op het gebied van lay-out en hebben een fijne prijs/kwaliteitverhouding. Wees kritisch op het uitkiezen van je platform, want dit gaat ook deels het karakter van je blog bepalen.

Een eigen domeinnaam

Je domeinnaam is het webadres van je blog. Mensen gaan naar je blog refereren aan de hand van deze naam dus kies een pakkende naam die makkelijk te onthouden is én de lading van je blog dekt. Registreer je domeinnaam bij een betrouwbare domein hosting provider, bijvoorbeeld domeinregistratie via weboke. Vaak kost het wat om een eigen domeinnaam (zonder de naam van de host in de URL) te krijgen, maar het ziet er wel een stuk professioneler uit als je je eigen naam hebt, dus dat is wel aan te raden.

Persoonlijke lay-out

Trek een dag uit om met aandacht naar de lay-out van je blog te kijken. Kies kleuren, lettertypen en een lay-out die bij je blog past. Laat eventueel een logo maken door iemand die dat goed kan. Dat ziet er extra professioneel uit. Maak verschillende pagina’s aan op je website waar verschillende onderwerpen besproken worden.

De content

Goed, de eerste stappen zitten erop, maar de blog draait natuurlijk om de inhoud. Maak een lijst van onderwerpen die je wilt behandelen en schrijf de artikelen in heldere, vlotte taal die past bij de doelgroep. Hou je content afwisselend met toffe afbeeldingen. Plaats ook eens zo nu en dan een video waarin je een product reviewt of lezers meeneemt in je eigen leven. Plaats een poll of laat een gastblogger iets posten. Zo hou je de aandacht met afwisselende en interessante content.

SEO

Ben je bekend met het gebruik van SEO (Search Enigine Optimization), zet dat dan zeker strategisch in op je eigen blog. Met SEO gebruik je bepaalde kernwoorden, waardoor je blog sneller gevonden wordt in zoekmachines. Niet bekend met SEO? Verdiep je er dan in, of laat een SEO-expert over je blog gaan. Dit vergroot de kans dat mensen je blog vinden aanzienlijk.

Promotie

Helaas ben je er nog lang niet als je eenmaal een toffe blog opgezet hebt. Je hebt immers lezers nodig! Gelukkig is promotie maken voor jezelf met de huidige technologie ontzettend makkelijk geworden. Maak gebruik van sociale media en update daar niet alleen over je blog, maar ook over jezelf. Zo krijgen potentiële lezers een beeld van wie je bent, wat de blog meer karakter geeft.

Contact met de lezer

Reageer actief op opmerkingen en feedback van je lezers, zodat de lezer je leert kennen. Zo kun je een band met je publiek te creëren. Zorg voor een actieve sfeer door vragen te stellen en discussies aan te moedigen in de comment sectie van je blogs. Gebruik feedback van de lezers in je blogs, ga in op onderwerpen die zij aandragen of laat een lezer eens iets posten. Dat maakt jou menselijk en daar houdt de lezer van.

Hou vol!

Het bijhouden van een blog vergt nogal doorzettingsvermogen. Zorg dus dat jij en je agenda beste vrienden zijn. Plan de dagen dat je aan je blog werkt scherp in en weet ook precies welke onderwerpen, video’s of reviews welke dag aan bod komen, zodat je het niet laat verwateren, of juist niks anders meer doet dan bloggen.

Geniet

Nu de belangrijkste stappen gezet zijn en je blog on a roll is, is het belangrijkst om te blijven genieten. De beste content produceer je als je gepassioneerd blijft over je blog en over wat je wil vertellen en niet onder invloed van stress bent. Wees trots op wat je hebt bereikt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *