nieuwe motorhelm

Een motorhelm kopen: waar moet je op letten?

Plannen om te beginnen met motorrijden, of is er iemand bij wie achterop mee wilt kunnen rijden? Dan ben je verplicht om een motorhelm te dragen. Tijd om je eigen motorhelm aan te schaffen dus. Waar moet je op letten als je motorhelm gaat kopen, afgezien van natuurlijk de prijs? We bespreken een aantal belangrijke zaken in dit artikel.

Niet tweedehands

Het is, om te beginnen, onverstandig om een motorhelm tweedehands te kopen. Ten eerste omdat het binnenwerk zich naar het hoofd van de gebruiker vormt en dat dus al gebeurd is bij de vorige gebruiker. Maar ook omdat er geen garanties meer afgegeven kunnen worden voor de veiligheid van de helm. Je weet niet wat er mee gebeurd is en hoe veilig hij nog is. Hoewel je hem misschien draagt omdat het moet, dient hij om je veiligheid zo veel mogelijk te waarborgen. Dat is niet iets waar je mee wilt spelen. Koop motorhelmen daarom altijd nieuw.

Een motorhelm kopen: waar moet je op letten?
Altijd een nieuwe helm kopen..

Polycarbonaat, glasvezel of carbon?

Het materiaal waarvan de helm gemaakt is brengt zijn eigen voordelen en nadelen met zich mee. Daarom is dit een aspect om goed te overwegen. Een polycarbonaat schaal is een goedkopere schaal die in een vorm geperst wordt, waardoor hij minder lang houdbaar is en eerder vervangen moet worden. Een glasvezel schaal wordt met de hand vervaardigd, is lichter en daardoor comfortabeler en kan beter tegen klappen en verschillende weersomstandigheden. Wel is hij duurder dan een polycarbonaat helm. Dan is er nog carbon. Deze helmen zijn nóg lichter en comfortabeler, maar ook weer duurder. Bij een carbon helm wordt de klap het best verdeeld over de schaal.

Maat

Uiteraard moet je nieuwe helm goed zitten. Daarom is de maat van belang. Om de juiste maat te bepalen, kun je met een meetlint de omtrek van je hoofd opmeten. Dit doe je op ongeveer 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. Met deze afmetingen in de hand kun je op zoek gaan naar een passende helmmaat. Houd er rekening mee dat een nieuwe helm beter iets te krap kan zitten dan te ruim, omdat hij zich nog kan vormen naar je hoofd. Een te ruime helm kan daarentegen gaan zwabberen op je hoofd.

Pasvorm

Ook de pasvorm van de helm is van belang. Deze hangt af van de vorm van je hoofd. Neem een ovale pasvorm als de lengte van je gezicht ongeveer anderhalf keer de breedte is. Een rond ovale pasvorm is passend als de lengte van je gezicht ongeveer anderhalf keer de breedte is. Is de lengte van je gezicht kleiner dan anderhalf keer de breedte? Kies dan voor een ronde pasvorm.

Uiteraard moet je ook een passend type helm kiezen, want daar bestaan er een aantal verschillende van. Wil je vaak op de snelweg rijden, dan ben je het beste af met een integraalhelm die je hele hoofd omsluit. Gaat het vooral om plezierritjes bij mooi weer, kies dan voor een jethelm die je gezicht open laat en waar je het dus niet zo snel te warm in krijgt. Wisselt het gebruik, denk je? Kies dan voor een systeemhelm, waarmee je door het omklapbare kinstuk zowel ‘open’ als ‘gesloten’ kunt rijden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *