vrouw speelt keyboard met microfoon

Een eigen nummer op Spotify: hier moet je aan denken!

Als enthousiast muzikant wil je natuurlijk meters kunnen maken. Een beetje bekendheid is daarom ontzettend belangrijk. In de huidige tijd ben je als muzikant nergens als je muziek niet op Spotify te vinden is. Daarom helpen we je in dit artikel op weg met het releasen van je eerste eigen nummer. Zorg voor een goed piano keyboard en ga aan de slag!

Het nummer

Een microfoon kopen is een goed idee als je een nummer op Spotify wilt zetten, want je zult eerst een goede demo moeten maken van het nummer dat je online wilt knallen. Je eerste nummer op Spotify moet niet zomaar het eerste beste nummer zijn dat je hebt geschreven. Daarom is het belangrijk kritisch te kijken wat je tot nu toe gemaakt hebt? Welk pareltje verdient het om door de hele wereld gehoord te worden?

Wie heb je nodig?

Er zijn maar weinig multitalenten die alles kunnen en niemand nodig hebben om hun muziek uit te brengen. Wees je bewust van wat je wel en niet kan. Er moet ten eerste een tekst komen, die tekst moet op een akkoordenschema gezet worden, daar moet een arrangement van gemaakt worden dat luisterwaardig is, dit arrangement moet mooi gemixt en gemasterd worden en jouw stem moet daar ook nog eens mooi overheen klinken. Misschien kom je zelf wel toe aan het componeren, maar heb je voor het arrangement wel echt een producer nodig die met jou niet alleen naar de mix kijkt, maar ook naar de muzikale inrichting van jouw nummer. Ook als je niet verder komt dan de lyrics kunnen veel producers al vanaf daar verder helpen.

Budget

Een producer is helaas niet goedkoop. Het hangt er een beetje vanaf welke taken hij of zij allemaal voor je uit moet voeren. Moet er alleen gemixt en gemasterd worden, of moet ook de compositie gemaakt worden? Verder ligt het er ook aan wat jij wil qua muzikale inrichting. Alleen een gitaartje en wat drums is natuurlijk een stuk minder werk dan een uitgebreide elektronische inrichting of een multi-instrumentaal symfonisch stuk. Toch moet je er wel op rekenen dat je voor minder dan €1000 niet klaar bent. Ga voor de zekerheid maar uit van €2000. Muziek produceren is veel werk en er komt bovendien een hoop dure apparatuur bij kijken.

Randzaken

Tot slot zijn er ook een aantal randzaken waar je rekening mee moet houden als je jouw muziek op Spotify wilt zetten. Mensen moeten namelijk op de hoogte zijn van het feit dat jij muziek gaat releasen. Zorg voor een goede artwork dat past bij jouw nummer. Dat kan een foto zijn van jou, maar ook een illustratie. Verder is het slim om echt een happening te maken van het releasen van jouw nummer. Dit doe je door een klein feestje te organiseren of in stories op sociale media af te tellen naar de release. Laat na releasing al jouw vrienden en familie uiteraard het nummer delen. Voor meer informatie over het plaatsen van een nummer op Spotify ga je naar artists.spotify.com

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *