auto importeren

Een auto importeren uit Duitsland, hoe doe je dat?

Waarom je een auto uit Duitsland zou willen importeren is duidelijk. Als je het slim aanpakt, kan je echt veel geld besparen. Maar, je moet wel weten wat en hoe je het doet.

Waarom is het voordelig om een auto te importeren?

Een auto kopen in Nederland is relatief duur. Duurder dan in in bijvoorbeeld Duitsland. Dat komt vooral doordat bij het registreren van het kenteken BPM wordt gegeven. BPM staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Dat geldt voor zowel nieuwe als tweedehands auto’s. Bij tweedehands auto’s wordt meestal rest-BPM geheven, berekend naar de restwaarde van de auto.

Sinds 2013 zijn wordt bij de berekening van de BPM, behalve met de catalogusprijs wordt ook de CO2 uitstoot meegenomen in het bepalen van de hoogte van de BPM.

Op zoek naar een auto

Met een veelvoud van het aantal inwoners van Nederland, kan je wel zeggen dat het aanbod in Duitsland groot is. Dat geldt zowel voor nieuwe als gebruikte auto’s. Een auto vinden en kopen lijkt daarom niet de grootste uitdaging. Het is wel handig om Nederlandse catalogus bij je te hebben zodat je de prijzen kan vergelijken. Kies je een onzuinige, vervuilende auto, dan zal daar later meer BPM voor moeten betalen.

Pas als de koop gesloten is, begint het echte werk. het importeren.

De auto importeren

Het probleem is dat je als Nederlander niet met een buitenlands kenteken in Nederland mag rijden. Ook niet met een tijdelijk buitenlands kenteken. Als je hiermee gesnapt wordt, dan kan je hoge boetes verwachten. Je hebt een paar opties:

1. Je haalt de auto op een trailer op. Of je rijdt met een tijdelijk kenteken naar de grens en haalt hem van daar met een trailer op.

2. Een andere mogelijkheid is om tijdelijk een Duits kenteken te regelen. Zo’n kenteken is doorgaans vijf dagen geldig. Veel mensen wagen de gok en rijden met zo’n vijfdaags kenteken ook in Nederland door. Dat gaat meestal goed, maar dat wordt niet aangeraden. Om het zekere voor het onzekere te nemen kan je vanaf de Duitse grens een eendagskenteken gebruiken en daarmee vanaf de Duitse grens naar huis rijden. Je kan zo’n kenteken bij de RDW online aanvragen.

Op Nederlands kenteken zetten

Om de auto tenslotte op een Nederlands kenteken te zetten is een bezoek aan een RDW station nodig. Zoek op de site van het RDW, er is er altijd wel ééntje in de buurt. De papieren worden gecontroleerd maar een kentekenbewijs wordt pas aangevraagd nadat de BPM betaald is. Dat kan je doen via de Belastingdienst maar er zijn ook bedrijven die je daar voor een gering bedrag mee helpen.

Denk ook aan….

De net gekochte auto moet ook verzekerd zijn en in Duitsland kunnen ook
autobahnvignetten en milieustickers nodig zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *