survival benodigdheden

Daag jezelf uit, ga survivallen

Heb je je wel eens afgevraagd of jij kan overleven in de wildernis met minimale hulpmiddelen? Zonder je mobiele telefoon natuurlijk met al je handige apps om je de weg te wijzen. Sommige mensen vinden het leuk en nuttig vinden om bepaalde survival skills te leren, anderen willen weten of ze het aankunnen om onder primitieve omstandigheden te overleven. Ze maken er zelfs een echte hobby van en brengen hun vakanties het liefst survivallend door.

Je kan stapels survival boeken lezen, je kan urenlang youtube filmpjes bekijken over hoe je overleeft in de wildernis, je kan prachtige online shops bezoeken, zoals gunfire.com, waar je allerlei spullen voor een survivaltocht kan krijgen. Maar hoe het is en of je het aankan, weet je pas echt als je het zelf uitprobeert.

Het heeft natuurlijk iets romantisch, slapen onder de sterren, je eigen vis vangen, en een kampvuurtje stoken om je warm te houden. In de praktijk komt er heel wat meer bij kijken. Je moet ten eerste lichamelijk fit zijn en een bepaalde basiskennis en een basisuitrusting hebben om te kunnen overleven.

Survivallen, waar doe je dat?

Om een survivaltocht te maken heb je ongerepte natuur nodig. Je wilt geen wandelpaden, wandelaars en borden tegenkomen die je de weg wijzen. In Nederland zijn er daarom weinig mogelijkheden.

Wil je zelf eens een survival tocht maken dan kan dat toch vrij dicht bij huis, bijvoorbeeld in de Ardennen, de Eifel of de Vogezen. Wil je wat meer uitdaging dan kan je binnen Europa naar Noorwegen, Zweden, Finland of Schotland. Buiten Europa zijn Canada en Brazilië prima bestemmingen. Dit zijn allemaal bestemmingen met afgelegen gebieden en afwisselende landschappen zoals bergen, kust, bossen en watervallen en rivieren.

Opleiding of georganiseerde tochten

Zelf op eigen houtje de natuur in gaan is natuurlijk geen goed idee en kan zelfs gevaarlijk zijn. Een goede voorbereiding en training is essentieel. Gelukkig is er een groot aanbod van trainingen en opleidingen die je leren hoe je jezelf kan redden in de wildernis en onder verschillende omstandigheden. Niet alleen een praktische training is van belang maar ook een psychologische. Je moet ook leren omgaan met gevaar en gevoelens van angst. Als beginner in het survivallen kan je deelnemen aan georganiseerde tochten. Als je wat meer ervaren bent, kan je er ook alleen op uit trekken.

Daag jezelf uit, ga survivallen
Leren hoe je vuur maakt

10 survival voorwerpen die niet in je uitrusting mogen ontbreken

Navigatie – een kaart van de route, een kompas of als je wilt gps.

Beschermende en isolerende kleding – een regenjas, handschoenen, een muts of pet, een droge set kleding en thermisch ondergoed zijn een paar noodzakelijke voorwerpen.

Bescherming tegen de zon – bescherming tegen de zon is minstens zo belangrijk als tegen regen. Een zonnebril, zonneklep en kleding die je schouders en ledematen bedekken kunnen nodig zijn om verbranding door de zon te voorkomen.

Vuur – een aansteker, lucifer of magnesiumstick. Vuur heb je nodig om te koken, om je warm te houden en kan ook gebruikt worden als signaal als je in nood verkeert

Verlichting – een zaklamp, of een hoofdlamp zodat je je handen kan gebruiken zijn geen overbodige luxe en natuurlijk voldoende batterijen.

EHBO-set – een set met de eerste behoefte zodat je voorbereid bent mocht je ziek worden, jezelf verwonden of gebeten worden door insecten.

Survival gereedschap – denk aan een mes, bijl, multifunctioneel zakmes of ander wapen voor zelfverdediging of jacht, een schaar en duct tape zodat je spullen kunt repareren.

Eten – Neem tenminste een voldoende eten voor een dag mee en eventueel wat zoute snacks zoals noten of repen zodat je snel je energie kunt aanvullen.

Water – Water en spullen om water te zuiveren. Voldoende vocht is van levensbelang, juist als je je lichamelijk inspant.

Noodtent – Een noodtent, een schaduwdoek of tarp (een waterdichte schaduwdoek) kunnen nodig zijn als je met extreme weersomstandigheden te maken krijgt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *