koffiebeker

Co2-neutraal koffie drinken in 2020

Met meer dan 260 liter koffie per persoon per jaar is Nederland een van de landen waar de meeste koffie wordt gedronken. En dat heeft ook een redelijke impact op het milieu. We verschepen de koffie vanuit allerlei continenten, gebruiken milieubelastende cups om de koffie te zetten, maar nemen bijvoorbeeld ook een nieuwe koffiebeker wanneer we een bakje zetten. Nu consumenten maar ook bedrijven proberen om duurzamer te zijn, is dit een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven waar grote stappen kunnen worden gemaakt.

Co2-neutraal koffie drinken in 2020
Co2 neutraal koffiedrinken

CO2-neutraal koffie drinken is vandaag de dag mogelijk.

Er zijn diverse initiatieven die ervoor zorgen dat het duurzamer wordt om een kopje koffie te drinken. En dat lijkt wellicht met een enkel kopje koffie niet uit te maken, maar met gemiddeld 750-800 kopjes koffie per persoon per jaar zal dat vanzelfsprekend wel een grote impact hebben. Dit geldt vooral voor bedrijven waar dagelijks veel medewerkers aan het werk zijn, maar ook voor restaurants en cafés die bijvoorbeeld koffie 2 go aanbieden.

Hoe werkt CO2-neutraal bij koffie?

De weg naar een CO2-neutraal bakje koffie begint allemaal bij de bron van de koffie. De meeste koffiebonen komen uit Afrika en Latijns-Amerika. Hier dient de koffie al op een CO2-neutrale manier te worden geproduceerd. Daar zijn boeren steeds actiever mee bezig, omdat de vraag naar duurzame koffie steeds groter wordt. Daar kunnen zij dus ook aan verdienen. Waar we jaren geleden een gigantische groei in fairtrade koffie zagen, zien we nu de combinatie van fairtrade en CO2-neutraal steeds actiever terugkomen. Zo worden er bijvoorbeeld meer bomen geplant om de CO2-uitstoot van het produceren van koffiebonen, zoals het gebruik van machines, te compenseren.

Transport

Het transport van de koffie is daarbij ook van belang. Hier worden vanzelfsprekend ook brandstoffen voor gebruikt die schade toebrengen aan de planeet. We zien gestaag dat het aantal transporteurs uit deze continenten een CO2-compensatie uitvoert. Voor iedere transportvlucht worden er bomen geplant.

Koffiebekers en roerstaafjes

En als laatst hebben we nog het gebruik van koffiebekers en roerstaafjes. Wederom is het hier belangrijk dat er wordt gezocht naar producten met een CO2-neutrale voetprint. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van hout met een FSC-keurmerk. Dit houdt in dat de bomen beschermd zijn gegroeid, er geen verstoring plaatsvindt van de lokale flora en fauna, en deze dus bestempeld kunnen worden als milieuvriendelijk. Het papier, karton en de houten roerstaafjes die van deze bomen worden gemaakt zijn duurzamer dan andere materialen.

2020 wordt weer extra duurzaam

Met de nieuwe trends op het gebied van duurzaamheid in de wereld van koffie wordt het in 2020 nog gemakkelijker om de CO2-uitstoot van een bakje koffie te compenseren. Dit houdt in dat zowel consumenten als bedrijven actiever aan de slag kunnen met duurzaamheid. En daar staan steeds meer bedrijven dan ook voor in de rij.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *