alternatieven voor gashaard

Alternatieven voor haard op aardgas

Veel mensen hebben de laatste jaren hun huis voorzien van een gashaard of gaskachel die brandt op aardgas als extra warmtebron of gewoon voor de gezelligheid.

Een gashaard is schoon, veilig en makkelijk in gebruik. Maar nu moet Nederland de komende jaren van het gas af omdat het Nederlandse gas opraakt en de CO2 uitstoot moet worden teruggedrongen. Door deze nieuwe plannen van het kabinet zullen we toch naar alternatieve energiebronnen moeten zoeken voor onze bestaande haarden op aardgas.

Wat zijn de alternatieven voor een haard op aardgas?

Houthaard

Een houtkachel of open haard die brandt op hout is geen alternatief omdat hout stoken in veel woonwijken steeds meer aan banden wordt gelegd. Houtrook is namelijk ongezond om in te ademen en kan tot gezondheidsklachten leiden. Een houthaard lijkt daarom geen alternatief.

Elektrische haard

Iedereen kent wel de oranje nephoutblokken die je aanzet door ze in het stopcontact te steken. Zo erg is het tegenwoordig niet meer. De nieuwste elektrische haarden hebben vlammen die net echt lijken. De vlammen zijn er ook in 3D dus is een elektrische haard is ook geschikt om te gebruiken bij haarden met zijzicht.

Haarden met pellets

Pellets zijn nog vrij onbekend. Het zijn kleine samengeperste houtblokjes, gemaakt van zuiver afvalhout dat afkomstig is uit de houtindustrie. Dat afvalhout wordt onder hoge druk samengeperst tot blokjes, de pellets. Hier bij komt verder geen lijm aan te pas of andere chemische stoffen. Pellets zijn daarom een goedkope en milieuvriendelijke brandstof. Kijk voor meer informatie over pellets bij Delangebv.nl

Haard op propaangas

Propaangas is een gassoort die je los in flessen kan kopen. Propaangas is een vrij milieuvriendelijke brandstof. Bij de verbranding ervan komen alleen maar onschadelijke waterdamp en koolstofdioxide vrij. Er is bijna geen sprake van as-  of stofdeeltjes.

Haard op mazout of stookolie

Mazout of stookolie is niet alleen duurder dan propaangas maar ook vervuilend. Bij de verbranding komen roetdeeltjes vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu.

Gashaard ombouwen?

Op dit moment zijn er nog maar weinig mogelijkheden om een bestaande haard op aardgas te laten ombouwen en geschikt te maken voor een andere soort brandstof. Wellicht komt dat nog op het moment dat op meer plaatsen het aardgas wordt afgeschaft.

  1. Ik heb lang een gaskachel gehad en op gas koken was ook altijd mijn favoriet. De veranderende tijden dwingen een verandering van de gashaard af. Propaangas kan eventueel ook opgeslagen worden in een grote tank, vooropgesteld dat je daar plaats voor hebt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *