Alles wat je moet weten over isoleren 

Alles wat je moet weten over isoleren 

Dat het belangrijk is om energie te besparen, weten we inmiddels allemaal wel. Het is goed voor je portemonnee, voor het klimaat én je wooncomfort gaat er een stuk op vooruit. Niets dan voordelen dus. Maar, hoe zorg je er juist voor dat je woning goed geïsoleerd is en zijn er nog meer dingen die je kan doen om je energieverbruik te verlagen? Lees snel verder!

Op welke plaatsen kan ik mijn woning isoleren? 

Wist je dat je op verschillende plaatsen in huis kan isoleren? Denk maar aan je gevel en muren, het dak van je woning, dubbel of triple glas plaatsen in je ramen en ook voor je vloeren bestaan er verschillende soorten vloerisolatie. Een hele boterham dus. Om te beginnen kijk je best eens naar het energielabel van je woning om te achterhalen hoe goed je woning al voorzien is van isolatie. Daarna begin je best met isolatie aan te brengen op de plaatsen in huis waar het meeste warmte weglekt. Denk maar aan je dak en enkele beglazing. 

Hoeveel kost isolatie? 

Natuurlijk wil je op voorhand een idee hebben van het kostenplaatje voor al die isolatie. Als je je volledige woning naar de huidige normen wil (laten) isoleren, zal je al snel een aardig bedrag kwijt zijn. Vloerisolatie kosten, nieuwe ramen, dakisolatie en dergelijke kunnen allemaal samen weleens oplopen. Maar, let op: op de lange termijn haal je de kosten voor energiebesparende oplossingen er zo weer uit. Met al het geld dat je bespaart op je toekomstige energiefacturen, is het absoluut een slimme investering om te doen. Vergeet dus niet om naar het grotere plaatje te kijken en laat je eventueel bijstaan door een professional zodat je zeker de juiste keuzes maakt qua isolatiematerialen voor jouw woning. 

Hoe breng ik isolatie aan? 

Ben je een handige Harry? Dan zijn er verschillende isolatiematerialen die je zelf zou kunnen plaatsen. Maar let op, houdt er ten alle tijde rekening mee dat je eigen veiligheid voorop staat. Heb je nog nooit zelf dakisolatie of vloerisolatie geplaatst? Laat je dan bijstaan door een professional. Zo ben je er zeker van dat de isolatie op de juiste manier geplaatst wordt en verklein je het risico op ongevallen. 

Zijn er nog dingen die ik zelf kan doen om mijn energieverbruik te verlagen? 

Naast het aanbrengen van voldoende isolatiemateriaal aan je woning, zijn er nog heel wat dingen die je zelf kan doen om je energieverbruik te verlagen. Investeer bijvoorbeeld in energiezuinige apparaten (vaatwasser, waterkoker, douchekop,…), die kunnen je heel wat helpen besparen. Daarnaast voorkom je best sluipverbruik door steeds alle stekkers uit de stopcontacten te halen wanneer je apparaten niet gebruikt. Je kan er ook voor kiezen om een programmeerbare thermostaat te installeren. Zo hoef je zelf niet meer te denken aan de juiste temperatuur in huis en vermijd je dat de verwarming ‘s nachts op volle toeren draait wanneer dat eigenlijk niet nodig is.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *