7 tips bij het kopen van een nieuwe koelkast

7 tips bij het kopen van een nieuwe koelkast

De koelkast is een van de meest onmisbare apparaten in onze keuken; en daarnaast ook nog eens een apparaat dat op een gegeven moment wel aan vervanging toe is. Maar waar moet je nu op letten bij het kopen van een nieuwe koelkast? We geven je een aantal praktische tips.

1. Wel of geen inbouw?

Je kunt de koelkast in alle vormen en maten aanschaffen; waaronder een inbouw variant. Wil je een inbouwmodel kopen, dan is het belangrijk om goed op de afmetingen te letten. Vooral de breedte is hierbij van groot belang. Schrijf de afmetingen dus op voordat je aan het winkelen gaat!

2. Het energielabel

Nu je toch een nieuwe koelkast aan gaat schaffen, kun je net zo goed meteen voor een energiezuinige variant gaan. Niet alleen zijn deze ook over een bepaalde periode meer geld waard, het zorgt er ook nog eens voor dat je wat op de energierekening bespaart en je steentje bijdraagt aan een beter milieu. Kijk voor aankoop goed naar het energieverbruik: het energielabel geeft aan hoeveel stroom de koelkast verbruikt. Energielabel A+++ is het meest zuinige energielabel.

3. Zitten er temperatuurregelaars in?

Vroeger bepaalde het aantal compressoren hoe de koelkast gekoeld werd; maar hier is tegenwoordig gelukkig geen sprake meer van. Zowel het koel- als het vriesvak hebben beide 1 compressor die alles regelt. Waar je wel op kunt letten is het aantal temperatuurregelaars.

7 tips bij het kopen van een nieuwe koelkast

4. De klimaatklasse

Komt je koelkast op een andere locatie te staan zoals bijvoorbeeld in de schuur of in de huiskamer? Let dan goed op de klimaatklasse: deze geeft aan welke minimum en maximum temperaturen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de koelkast goed functioneert. Een koelkast in klimaatklasse N mag bijvoorbeeld niet in een ruimte staan waar het kouder dan 16 graden is.

5. Kijk naar het aantal decibel

Op het energielabel vindt je niet alleen het energiegebruik, maar ook de hoeveelheid geluid die de koelkast maakt terug. Probeer een koelkast te vinden met minder dan 48 decibel om geen last te hebben van vervelende geluiden.

6. Goed vriezen

Hoe goed je koelkast vriest vind je terug bij het aantal sterren: hoe meer sterren de koelkast heeft, hoe kouder het vriesvak is. Waar 1 ster al genoeg is om ijsblokjes in te vriezen, zorgen 2 sterren ervoor dat levensmiddelen weken bewaard kunnen blijven.

7. Let op de hygiëne

Veel nieuwe koelkasten zijn uitgerust met een techniek waarmee het aantal schimmels en bacteriën automatisch wordt gereduceerd. Ook wel handig!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *