Een houten vloer of parketvloer is een aanwinst voor je huis. Maar een houten vloer is ook kwetsbaar en heeft waarschijnlijk iets meer onderhoud en aandacht nodig dan bijvoorbeeld een tegelvloer of laminaatvloer. Toch hebben veel mensen dat er graag voor over. Een houten vloer geeft sfeer en is in allerlei stijlen en tinten te krijgen, zoals je kan zien bij Floorhouse.
De tips hieronder helpen je om je parket- of houten vloer langer fris en mooi te houden.
1. Dagelijks schoonhouden
Mensen en huisdieren lopen dagelijks over de vloer. Je ontkomt er niet aan dat er stof en vuil op je parket komt. Als je er een gewoonte van kan maken om je vloer dagelijks te stofzuigen of te vegen, dan voorkom je dat het vuil zich gaat ophopen. Gebruik bij voorkeur een stofzuiger met een speciale parketborstel.
2. Voorkom krassen
Krassen in je parketvloer zijn onvermijdelijk. Dat neemt niet weg dat je wel je best kan doen om krassen te voorkomen. Vooral het verschuiven van zware voorwerpen zoals meubels kunnen gemakkelijk krassen maken. Voorzie je meubelen waar nodig van anti-kras viltjes en leg kleden neer om de vloer op bepaalde plekken te beschermen.
3. Schoenen uit!
Het klinkt misschien een beetje tuttig, maar je schoenen uitdoen, of andere schoenen dragen dan je buiten draagt, is een goed idee. Met je schoenen breng je toch vuil naar binnen en tussen het profiel van je zolen kunnen steentjes zitten die krassen kunnen maken. Zorg ook voor goede matten bij de voor- en achterdeur zodat gasten, die niet hun schoenen uittrekken, hun schoenen kunnen vegen.
4. Gebruik geschikte schoonmaakproducten
Kies bij het nat afnemen van je vloer voor schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor parket. Vermijd producten met ammonia, alcohol en schurende producten. Dweil je houten vloer niet vaker dan eens per maand. Het nat afnemen van je vloer kan de natuurlijke oliën in het hout verwijderen.
5. Wacht niet te lang met schuren en lakken
Houten vloeren en parketvloeren moeten na enkele jaren opnieuw geschuurd en gelakt worden. Dat is een hele klus. Maar het voordeel is wel dat je daarna weer een vloer hebt die zo goed als nieuw is. Hoeveel tijd er tussen de schuurbeurten in zit, hangt af van hoe intensief de vloer gebruikt wordt. Als je kale plekken gaat zien, betekent het dat het hout niet langer beschermd is tegen vlekken, vuil en vocht. Vlekken kunnen dan dieper in het hout trekken met alle gevolgen van dien.
6. Denk aan de luchtvochtigheid
Hout en parket zijn gevoelig voor vocht en warmte. Het is daarom van belang om de luchtvochtigheid in je huis in de gaten te houden. De luchtvochtigheid wordt aangegeven in procenten. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 45 en 65%. Een eenvoudig weerstation (met hygrometer) helpt je de luchtvochtigheid te meten.
Je kan zelf de luchtvochtigheid beïnvloeden door goed te ventileren, de afzuigkap te gebruiken als je kookt en het vocht van beslagen ramen te verwijderen. Daarnaast zijn er ook luchtbevochtigers of vochtvreters die kunnen helpen.