smart gadgets energie

6 Gadgets voor slimmer energieverbruik

Dit is een gesponsord artikel.

In Nederland verbruiken we de afgelopen jaren steeds meer energie. Dit zorgt niet alleen voor een overvol energienet, het heeft ook een negatieve impact op het milieu. Door slimmer om te gaan met energie voorkom je netstoringen en draag je bij aan een beter milieu. Hoe je dit doet? Met deze 6 gadgets zorg je voor slimmer energieverbruik in jouw smart home. 

Koppel zonnepanelen aan slimme gadgets

Wanneer je wilt overstappen op groene energie of minder afhankelijk wilt zijn van het elektriciteitsnetwerk, is het verstandig om zonnepanelen te overwegen. Het enige nadeel van zonnepanelen is dat de meeste energie overdag wordt opgewekt en het merendeel van de mensen niet thuis is. Overtollige zonnestroom wordt in dit geval aan het energienet gegeven. Je hebt dus zelf niets aan deze stroom of moet, in het ergste geval, geld betalen om de energie te leveren aan het net. Hoe je dit oplost? Door je zonnepanelen te koppelen aan de onderstaande 6 gadgets om zo slimmer energie te verbruiken.

1. Slimme thuisbatterij

Een thuisbatterij is een krachtig hulpmiddel waarmee je energie opslaat voor later. Dit kan bijvoorbeeld stroom zijn die overdag is opgewekt via zonnepanelen. Wanneer de zon niet schijnt, heb je dus alsnog toegang tot je ‘eigen’ zonnestroom. Je kunt ook stroom van het energienet op de batterij plaatsen. Tijdens dalmomenten bieden energieleveranciers lagere stroomtarieven, waardoor je goedkoper stroom opslaat en deze gebruikt als de tarieven duurder zijn. Je bespaart dus op lange termijn een hoop geld.

2. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat helpt je bij het slimmer verwarmen van jouw huis. Via geavanceerde technologieën biedt zo’n thermostaat verschillende voordelen om je huis zo optimaal mogelijk warm te maken. Zo kun je de thermostaat als het ware kennis laten maken met jouw gedrag, zodat hij leert om de woning efficiënt te verwarmen. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over het verspillen van energie als je per ongeluk de verwarming aan hebt laten staan. Bovendien bestuur je de slimme thermostaat vanaf je telefoon of tablet, zodat je zelfs op afstand controle hebt over de warmte in huis.

3. Slimme verlichting

Slimme verlichting is een handige gadget voor in huis. En daarvoor heb je geen speciale lampen nodig; je draait de verlichting gewoon in de bestaande fittingen van je lampen. Het grootste voordeel van slimme verlichting is dat je de helderheid en kleur eenvoudig aanpast. Bovendien schakel je met 1 druk op de knop lampen op afstand aan of uit. Dat is handig als je niet thuis bent en erachter komt dat je het licht bent vergeten uit te doen. Zo verspil je geen energie.

4. Slimme stopcontacten

Met intelligente stopcontacten heb je op afstand controle over elektronische apparaten. Of je nu thuis bent, op kantoor of onderweg, via onder andere je smartphone schakel je apparaten eenvoudig aan of uit. Zo kun je bijvoorbeeld binnen een paar tikken de zonwering laten zakken op zonnige dagen, zodat je bij thuiskomst niet de airco hoeft aan te zetten om het huis te verkoelen. Of je kunt de tuinverlichting inschakelen zonder dat je door de stromende regen hoeft te lopen. Daarnaast is het voordeel van een slim stopcontact dat je via de timer apparaten automatisch uitschakelt als je ze niet gebruikt. Zo bespaar je energie.

5. Slimme keukenapparatuur

Anno nu is er een groot aanbod aan slimme keukenapparatuur verkrijgbaar, zoals vaatwassers. Deze apparaten gaan verder dan alleen het schoonmaken van de vaat. Een slimme vaatwasser kiest bijvoorbeeld automatisch het juiste programma uit op basis van de vuilheid van de vaat. Zo ben je altijd verzekerd van schoon bestek. Maar dat is het niet alleen. Door de vaatwasser te koppelen met een energiemanager, is het mogelijk om het apparaat in te schakelen op het moment dat je zonnepanelen de meeste energie opwekken.  Zo hoef je niet te wachten wanneer je genoeg zonne-energie hebt.

6. Slimme energiemeter en -verbruiksmanager

Door inzicht te krijgen in je hoeveel energie je huishouden gebruikt, kun je slimmer inspelen op mogelijkheden om je verbruik te verminderen. Een slimme energiemeter geeft inzicht in het verbruik van jouw huishouden. Door een energieverbruiksmanager aan de meter te koppelen, zie je in realtime wat jouw energieverbruik is. Bovendien kun je met zo’n manager sluipverbruik opsporen en verminderen. Erg handig dus.

Verbruik energie slimmer met slimme gadgets

Slimmer energie verbruiken, draagt bij aan een schoner milieu en voorkomt storingen aan het stroomnet. Door gebruik te maken van slimme gadgets als een thuisbatterij, een thermostaat en keukenapparatuur optimaliseer je jouw energieverbruik. Ook zorg je voor een comfortabeler huis en verklein je jouw ecologische voetprint. Dus waar wacht je op, start met slimmer energie verbruiken met slimme gadgets. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *