bank kopen

5 Gouden regels bij het kopen van een nieuwe bank

Een bank gaat niet eeuwig mee. Vroeg of laat is het tijd om een nieuwe te kopen.

Een bank is een opvallend, zo niet het meest opvallende meubel in je huiskamer. De kunst is om de juiste bank voor jouw kamer te vinden.

De aanschaf van een bankstel is best een behoorlijke investering. Als je er na aankoop achter komt dat je niet de juiste keuze hebt gemaakt, dan is dat zuur.

Volg de punten hieronder om te zorgen dat je tevreden bent met je nieuwe bank. 

1. Ga goed voorbereid op pad 

Maak niet de fout om naar de winkel te gaan zonder dat je weet wat je wilt. Je ziet dan zoveel banken in kleuren en vormen voorbijkomen die je misschien wel mooi vindt, maar die niet bij je stijl of inrichting passen. 

Bedenk liever van tevoren welke kleur en vorm het beste bij jou en bij de rest van je inrichting past en ga met dat idee op pad.

Oriënteer je online

Heb je nog helemaal geen idee, oriënteer je dan eerst online. Online kan je op je gemak banken uitzoeken die aan jouw wensen, kleur en maten voldoen. 

2. Neem de maat op

Het komt vaker voor dat mensen schrikken als ze de nieuwe bank in hun eigen kamer zien staan. De bank, die in de toonzaal het goede formaat lijkt te hebben, kan er in jouw kamer veel groter uitzien. Gewoon, omdat de toonzaal een stuk groter is. Meet niet alleen de lengte van de bank op, maar neem ook de maat van de diepte en hoogte. 

Kies slim

Zet het idee van je af dat je persé een 3-zitsbank wilt terwijl een 2-of 2,5-zitsbank beter in je kamer past. Hetzelfde geldt voor hoekbanken. Daar moet je echt de ruimte voor hebben. In een kleinere kamer staan twee losse 2-zitsbanken vaak beter dan een hoekbank. 

2-zitsbanken

2 zitsbanken Lazare, Axel en Jonas

Tip 1. 
Maak van oude kranten een voorbeeld van de afmeting van de bank die je op het oog hebt. Zo kan je goed zien of je rond de bank voldoende ruimte overhoudt. Meet ook de hoogte van de leuning van je oude bank op en vergelijk die met de hoogte van de leuning van de bank die wilt kopen. 

Tip 2.  
Houd ook rekening de afmeting van deuren, liften of trappen waardoor de bank naar binnen moet.

3. Besteed aandacht aan het frame

Het frame van de bank bepaalt voor een groot deel hoe stevig je bank is en hoe lang die meegaat. Een massief houten frame is over het algemeen de beste keuze. Sommige meubelzaken geven zelf soms extra garantie op de constructie van een bank. 

4. Ga uitgebreid proefzitten

De meeste aandacht gaat vaak uit naar het uiterlijk van de bank. Je bent vaak zo blij dat je een bank hebt gevonden die helemaal naar je zin is, dat je vergeet dat hij ook lekker moet zitten. Bedenk ook dat als je al langer rondloopt of als je moe bent, iedere bank lekker zit. 

Past de diepte van de bank bij je bij jouw lengte?

Als je op de bank zit met je rug tegen de leuning dan moeten je met je voeten comfortabel op de grond komen. Je knieën moeten niet te veel uitsteken en je bovenbenen moeten de zitting raken. 

5. Kies de juiste bekleding

Kies de bekleding die past bij je lifestyle. Als je kleine kinderen of huisdieren dan is het materiaal van de bekleding extra belangrijk. Leer is het makkelijkst in het onderhoud. Maar een goede kwaliteit leer is vaak duur. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede alternatieven.

Alternatieven voor leer

De kwaliteit en het uiterlijk van kunstleer is er de laatste jaren erg op vooruit gegaan. Tegenwoordig is er ook leer met microvezel stof aan de bovenkant. Dit voelt warm aan en is toch heel praktisch in het onderhoud. 

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *