zonnepanelen tips

4 tips voor zonnepanelen op jouw dak

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. De panelen gaan tot wel 25 jaar mee, en je hebt ze na 10 jaar terugverdiend. Zo bespaar je met zonnepanelen wel honderden euro’s per jaar op je energierekening. Daarnaast ben je ook nog is goed bezig voor het milieu. Lees in dit artikel meer over het plaatsen zonnepanelen.

Afmeting van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in verschillende afmetingen. De meest gebruikte afmeting voor zonnepanelen is 164 cm x 99 cm. Deze panelen produceren ongeveer 250 tot 280 Wp. Daarnaast zijn er ook langere zonnepanelen die tot wel 350 Wp leveren én korte zonnepanelen met een Wp van 160. Aan de hand van de ruimte op het dak is te bepalen welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw dak.  Een gemiddeld gezin verbruikt rond de 3.705 Wp (3.150 kWh) per dag. Dat betekent dat er ± 14 zonnepanelen nodig zijn van 164 cm x 99 cm om het volledige stroomverbruik te dekken.

Zonnepanelen plaatsen op een plat dak

Platte daken doen prima dienst als locatie voor zonnepanelen. Het is wel nodig om de panelen op een speciale constructie te plaatsen. Deze constructie maakt het mogelijk dat de zonnepanelen in een optimale hellingshoek liggen van 30 graden. Op de meeste platte daken is het namelijk niet mogelijk om de panelen op het dak te schroeven. Het dakleer van platte daken is niet geschikt om schroeven in te draaien. Het dak is dan niet meer waterdicht. Op platte dak blijft de constructie door zijn gewicht op zijn plek staan, er is dus geen lijm of schroeven nodig. Als het extreem hard gewaaid heeft, is het verstandig om te kijken of de panelen nog in de juiste richting staan.

Plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak

Zonnepanelen plaatsen op een schuin dak vergt een hele andere methode dan op een plat dak. Bij een dak met dakpannen is het voor de installateur vrij eenvoudig om de zonnepanelen te plaatsen. Door dakpannen even op te schuiven is het mogelijk om beugels aan het dak vast te monteren. Zonnepanelen worden vervolgens aan deze beugels vast gemonteerd. Daarna verbindt de installateur de zonnepanelen met elkaar door middel van kabels. Deze kabels liggen onder de de dakpannen uit het zicht. Eén hoofdkabel gaat door het dak heen en naar de meterkast. Na plaatsing krijgen de panelen nog een laatste poetsbeurt voor maximaal rendement.

Maximaal rendement uit je zonnepanelen

Natuurlijk wilt elke zonnepanelen eigenaar zoveel mogelijk rendement uit zijn zonnepanelen halen. Er zijn een aantal factoren waar je als eigenaar invloed op hebt. Bekijk de volgende factoren waarop je invloed hebt zodat je het rendement verhoogt:

  • Schaduwvlakken; voorkom schaduw op de zonnepanelen. Snoei hoge bomen voor de zonnepanelen weg. Meer zonnestralen bereiken op die manier de panelen.
  • Vuil op de panelen; verwijder vuil, zoals bladeren en vogelpoep, van zonnepanelen. Vuil voorkomt lichtinval waardoor het rendement verminderd. Gebruik lauw water en vermijd schuursponsjes en chemische producten.
  • De oriëntatie van de panelen; zorg ervoor dat de panelen op het zuiden of zuidoosten gericht zijn. Staan de zonnepanelen niet gericht op deze richting? Het rendement is dan veel lager dan mogelijk.
  • Hellingshoek; zonnepanelen halen het beste rendement in een hellingshoek van 30 tot 40 graden. De zonnestralen bereiken zo eenvoudig het paneel.

 

  1. Bedankt voor de interessante informatie over het plaatsen van zonnepanelen. Binnenkort komt er een dakdekker bij ons thuis om het dak te controleren, wij hebben wat stormschade. We denken al een tijdje na over zonnepanelen, misschien kan hij daar ook adviezen over geven! Het is in ieder geval goed om te weten dat zonnepanelen het beste in een hellingshoek van 30 tot 40 graden kunnen liggen, dat kan dan vast gecontroleerd worden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *