3d-printer

3D-printen: alle mogelijkheden voor jou

3D-printen is hip! Tegenwoordig hoor je steeds vaker over deze manier van printen, en niet alleen als techniek voor grote bedrijven of instituten. Ook thuis gaan hobbyisten meer en meer aan het werk met 3D-printen. Maar wat houdt het nou precies is? En welke mogelijkheden bestaan er voor jou? Deze vragen beantwoorden we in deze blog, dus lees snel verder voor alle details!

Wat is 3D-printen?

3D-printen is een techniek waarbij een driedimensionaal object wordt geproduceerd op basis van een digitaal bestand. Een 3D-printer bouwt dit object laagje voor laagje op. Hierdoor is het mogelijk om allerlei voorwerpen te produceren. Van een telefoonhoesje tot een bureau-organizer: met een 3D-printer kun je eindeloos veel items maken, die van pas komen in het dagelijks leven.

Wat is 3D-filament?

Met alleen een 3D-printer kom je er natuurlijk niet. Je kunt het vergelijken met een printer: zonder inkt kun je niets produceren. Het materiaal dat in een 3D-printer gaat, heet filament. Deze thermoplastic draad wordt door de printkop van de 3D-printer gesmolten en vervolgens gebruikt om  het object op te bouwen. Filament is verkrijgbaar in allerlei kleuren, zodat je zelf kunt bepalen hoe jouw print eruit komt te zien. Je kunt zelfs kiezen voor filament met glitters of houtfilament met echte houtdeeltjes.

Naast deze duidelijk zichtbare kenmerken, is er ook nog onderscheid tussen verschillende soorten filament, die allemaal eigenschappen en voor- en nadelen met zich meebrengen. De meest populaire soorten zijn PLA filament, ABS filament en PETG filament. Welk filament je het best kunt gebruiken, is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type 3D-printer en het object dat je gaat printen.

Wat is een dual printkop?

3D-printers zijn er in vele soorten en maten. Zoals je eerder al kon lezen, gaat het filament door een printkop heen. Sommige 3D-printers hebben een dual printkop, wat inhoudt dat deze modellen met twee filamentrollen tegelijk kunnen werken. Dit kunnen twee verschillende kleuren zijn of twee verschillende soorten filament. Dankzij deze toevoeging creëer je dus allerlei nieuwe mogelijkheden bij het printen van voorwerpen.

Wat is een CNC-machine?

Naast de 3D-printer kun je ook kiezen om te werken met een CNC-machine. CNC staat voor Computer Numerical Control. Een CNC-machine is een apparaat dat op basis van een digitaal bestand een object kan frezen of inbranden met een laser. Ook bestaan er handige 3-in-1 machines die kunnen CNC-frezen, lasersnijden en 3D-printen. Je kunt verschillende materialen gebruiken in combinatie met een CNC-machine, zoals metalen en plastic.

Wat wordt jouw eerste project?

Nu je meer informatie hebt, kun je binnenkort zelf beginnen met 3D-printen. Wat wordt het eerste object dat jij het gaat produceren? De keuze is aan jou!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *