Zwangerschapskwaaltjes zijn meestal niet ernstig maar kunnen wel vervelend zijn. Hier de bekende kwaaltjes en tips om ze te verlichten.
Misselijkheid
EĆ©n van de meest bekende zwangerschapskwaaltjes is wel de misselijkheid. Sommige vrouwen hebben er alleen ’s ochtends last van, maar het kan ook op andere momenten op de dag voorkomen. De klachten nemen meestal na drie maanden af. De precieze oorzaak van misselijk is nog onbekend. Maar een laag bloedsuikergehalte, lage bloeddruk, hormoonveranderingen, te vet of gekruid eten en stress of een combinatie hiervan lijken een rol te spelen.
- Sta langzaam op en doe rustig aan
- eet b.v. een droge cracker of beschuit voor je opstaat
- Eet regelmatig iets kleins gedurende de dag
- Probeer eens een kruidenthee. Gemberthee, muntthee, venkelthee of kamillethee staan erom bekend dat ze kunnen helpen tegen misselijkheid.
- Overweeg yoga of meditatie om stress te verminderen
Kortademigheid
Kortademigheid na lichte inspanning is normaal tijdens de zwangerschap. Maar als je ook kortademig bent in andere situaties, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Je kan last hebben van bloedarmoede, overgewicht of een slechte conditie door te weinig beweging. Als je zwanger bent van een meerling zul je eerder kortademig zijn.
- Om in goede conditie te blijven is gezonde voeding en regelmatig licht bewegen nodig. Om je uithoudingsvermogen op peil te houden is dagelijks wandelen, fietsen of zwemmen heel goed.
Constipatie
Door hormonen en de druk van je baarmoeder op je darmen is verstopping een probleem waar veel vrouwen mee te maken krijgen tijdens hun zwangerschap.
- Eet veel groenten, fruit en ander vezelrijk voedsel
- Drink veel
- Beweeg dagelijks. Het hoeft geen intensieve sport te zijn. Wandelen, fietsen of yoga is ook goed.
- Drink pruimensap of eet gedroogde pruimen
Brandend maagzuur
Later in de zwangerschap kan je, doordat de baarmoeder tegen de maag aandrukt, last krijgen van brandend maagzuur. Vooral als je ligt. Behalve de middeltjes tegen maagzuur die je bij de drogist kan kopen, kunnen de volgende tips helpen.
- eet niet te veel ineens
- eet een paar uur voor je gaat slapen niks meer
- gebruik een extra kussen onder je hoofd of zet het hoofdeinde van het bed hoger
- eet wat yoghurt of kwark
- vermijd vette, gekruide en veel suiker bevattende producten
- neem wat venkelthee na de maaltijd
Bloedarmoede
Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam meer ijzer nodig dan normaal. De beste manier om je ijzer op peil te houden is een ijzerrijk dieet. Mocht bij de zwangerschapscontrole een ijzertekort geconstateerd worden, dan krijg je vaak staalpillen. Dit werkt weer constipatie in de hand.
- eet veel groen (blad)groenten
- neem volkoren producten
- mager rood vlees
- rozijnen en gedroogd fruit
- zorg voor voldoende vitamine C dat nodig is om de ijzer op te nemen
Jeuk
Een vijfde van de zwangere vrouwen ervaart jeuk tijdens de zwangerschap. Dit kan jeuk door het groeien van de buik zijn. Maar ook jeuk op andere plaatsen van het lichaam komt voor door de toename van het hormoon oestrogeen.
- draag losse, katoenen kleding
- mentholpoeder kan de jeuk verminderen
- Vul een washandje met havermout, bind het dicht en leg het in je badwater
Zwangerschapsstriemen
Omdat je buik en borsten snel in omvang toenemen en de huid snel moet meegroeien ontwikkelen sommige vrouwen zwangerschapsstriemen. Dit zijn roze of bruine strepen op de huid.
- Neem extra vitamine E
- Masseer de huid dagelijks met huidolie, b.v. amandelolie of Bio-Oil, ook na de zwangerschap
Bio-OilBio-OilĀ® is een gespecialiseerd huidverzorgingsproduct dat bijdraagt tot het verzachten van littekens, huidstriemen en pigmentvlekken. Deze geavanceerde formule, die het unieke ingrediĆ«nt PurCellin Oil? bevat, is ook uitermate geschikt voor talrijke andere huidproblemen, waaronder de verouderende huid en uitgedroogde huid.meer info |
Vocht vasthouden
Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Bij heet weer, lang staan en vermoeidheid kan het leiden tot dikke enkels, voeten, vingers en soms een wat opgezwollen gezicht. Dit is meestal een normaal en onschuldig verschijnsel. In combinatie met hoge bloeddruk en eiwit in de urine kan het een symptoom zijn van zwangerschapsvergiftiging.
- Leg je voeten wat hoger als je ligt of zit.
- Probeer niet te lang achter elkaar te staan
- Neem biergist en voeg knoflook, ui, komkommer, bietjes, bleekselderij, asperges en druiven aan je dieet toe vanwege de vochtafdrijvende werking.
Bekkeninstabiliteit
Tijdens je zwangerschap worden je bekkenbanden onder invloed van hormonen soepeler en beweeglijker om je lichaam zo voor te bereiden op de bevalling. Hierdoor wordt ook het zo typerende waggelende lopen bij zwangere vrouwen veroorzaakt. Bij sommige vrouwen leidt dit tot pijn in de onderrug en het schaambeen. Herkenbaar hierbij is ook pijn bij het omdraaien van de ene zij op de andere zij. De klachten kunnen tot weken na de bevalling aanhouden.
- Loop geen lange afstanden achter elkaar. Ga zeker niet hardlopen.
- Overweeg om een bekkenband te dragen voor extra steun
- Meld het aan de docent als je zwangerschapsgym of yoga doet. Sommige oefeningen kunnen de klachten verergeren.