lipoedeem na de zwangerschap

Hoe kan lipoedeem ontstaan na een zwangerschap?

Een zwangerschap en vooral de geboorte van een baby, is en blijft natuurlijk ontzettend bijzonder. Toch kan het zijn dat je na je zwangerschap te maken krijgt van wat verschillende ‘kwaaltjes’, die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot een serieuze aandoening. Eén van die aandoeningen is lipoedeem.

Dit is een aandoening waarbij er sprake is van abnormale vetophoping in bepaalde delen van het lichaam, zoals de benen, heupen en ook armen. Hoewel de precieze oorzaak van lipoedeem nog niet volledig bekend is, wordt er gedacht dat hormonale veranderingen, zoals die optreden tijdens een zwangerschap, een rol kunnen spelen in het ontstaan ervan. Hoe dit precies zit, leggen we je graag stap voor stap uit.

Hormonen en lipoedeem

Volgens de experts van www.lipogyclinic.nl, staan lipoedeem en hormonen nauw met elkaar in verbinding. Het is daarom dus ook niet heel vreemd dat het juist tijdens en ook na de zwangerschap optreedt. Tijdens een zwangerschap ondergaat het vrouwelijk lichaam namelijk verschillende ingrijpende veranderingen als gevolg van hormonale schommelingen. Deze hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, kunnen invloed hebben op het metabolisme en de vetopslag in het lichaam. Het is dus ook heel goed mogelijk dat deze hormonale veranderingen bij sommige vrouwen leiden tot de ontwikkeling van lipoedeem. Hoewel het dus geen vanzelfsprekendheid is dat dit gebeurt, is het wel iets om rekening mee te houden.

Veranderingen in het lichaam tijdens een zwangerschap

Zoals je hebt kunnen lezen, brengt een zwangerschap diverse fysiologische veranderingen met zich mee. Zo neemt bijvoorbeeld het gewicht van een vrouw toe en verandert haar lichaamssamenstelling. Deze gewichtstoename kan resulteren in een toename van de vetopslag in het lichaam, inclusief de reeds aanwezige vetcellen bij vrouwen die mogelijk al lipoedeem hadden vóór de zwangerschap. Door de aanmaak van (extra) hormonen, zullen deze vetcellen zich nog sneller vullen, met als gevolg dus een ophoping van vet op verschillende plaatsen op het lichaam. Heb jij het gevoel dat je ook last hebt van lipoedeem, bekijk dan eens deze lipoedeem foto’s om te kijken of je de uiterlijke kenmerken kunt herkennen.

Genetische aanleg en lipoedeem

Wat we niet mogen vergeten, is dat lipoedeem een aandoening is, die ook deels genetisch bepaald is en kan zijn. Het kan dus zijn dat er een verhoogde aanleg is, op  het moment dat er iemand in de familie ook te maken heeft (gehad) met lipoedeem. Het kan dus heel goed zijn dat je genetisch gezien aanleg hebt, maar dat er pas door de zwangerschap uit is gekomen.

Invloed van gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Het is tijdens de zwangerschap onvermijdelijk dat je de nodige kilo’s aankomt. Los van het gewicht van de baby en het vruchtwater, zien we vaak ook dat de meeste vrouwen die zwanger zijn, wat extra’s eten en daardoor een paar kilo aankomen. Nu is  dat niet direct een probleem, maar het kan er wel toe leiden dat ook het vetweefsel toeneemt, met dus als gevolg dat de symptomen van lipoedeem ook kunnen verergeren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.