keuzes bij zwangerschap

Keuzes die je moet maken als je zwanger bent

 

Ben je zwanger? Dan zijn dit keuzes waar je over na moet denken.

Vanaf het moment dat je ontdekt dat je zwanger wordt, zul je over veel dingen na moeten denken en je zult de nodige keuzes moeten maken.

1. Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Bij het eerste bezoek aan de verloskundige zal het je waarschijnlijk al gevraagd worden: Weet je al of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis? Dat is zeker als je voor het eerst zwanger bent, best een moeilijke keuze. Bevallen in je eigen omgeving lijkt vaak aantrekkelijk, maar voor de zekerheid, omdat je niet weet wat je kunt verwachten of in het geval er iets mis mocht gaan kies je misschien toch voor het ziekenhuis. Bij een volgende zwangerschap is de keuze vaak gemakkelijker. En vaak zijn de toekomstige papa’s geen voorstander van thuis bevallen.

Ziekenhuis

Als je onder controle staat van een gyneacoloog, dan zal je waarschijnlijk in het ziekenhuis bevallen. Als je voor controle naar een verloskundige gaat, dan betekent dat meestal dat je eigen verloskundige meegaat naar het ziekenhuis. Als alles verloopt als het hoort, dan komt er waarschijnlijk geen arts aan te pas.

Thuis

Kies je er voor om thuis te bevallen dan zul je daar de nodige voorbereidingen voor moeten treffen. Je bed moet hoger staan, zodat de verloskundige er goed bij kan en je moet wat extra spullen in huis hebben. Thuis bevallen heeft als groot voordeel dat je niet al dan niet met weeën in de auto hoeft te stappen op weg naar het ziekenhuis, en uren later, net bevallen, niet weer met een goed ingepakte baby richting huis. Heb je voldoende vertrouwen in je verloskundige dan zul je eerder voor een thuisbevalling kiezen. Gelukkig kun je ook op het laatste moment nog kiezen om toch naar het ziekenhuis te gaan.

Ziektenkostenverzekering

Check ook (liefst het jaar voor je zwanger wordt) je ziektenkostenverzekering wat wordt gedekt bij een zwangerschap en bevalling.

2. Roken en drinken

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, weet je dat het beter is om niet te roken en te drinken. Misschien heb je hulp nodig om te stoppen met roken. Misschien helpt acupunctuur, meditatie of hypnose. Nicotinepleister en nicotine kauwgum wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap.

Wat betreft alcohol wordt vaak gedacht dat af en toe een drankje weinig kwaad kan. Toch wordt aanbevolen om helemaal niet te drinken.

Zie ook alcoholenzwangerschap.nl

3. Blijf je werken of blijf je thuis?

Als je een baan hebt is het niet alleen zaak om tijdig aan te kondigen dat je zwanger bent en je zwangerschapsverlof te regelen, maar ook om over de toekomst na te denken. Blijf je werken, wil je minder gaan werken of wil je een aantal jaren thuis voor je kind zorgen? Als je minder wilt werken dan moet dat wel mogelijk zijn op je werk. Verder zal het ook moeten passen in je financiële plaatje, want minder werken brengt minder geld binnen.

keuzes die je moet maken als je zwanger bent

4. Kinderopvang of oppas?

Dit onderwerp is eigenlijk een gevolg op je vorige keuze of je wilt blijven werken. Zo ja, dan zal je kinderopvang moeten regelen. Je kunt kiezen voor een kinderdagverblijf of voor een oppas thuis.

Kies je voor een kinderdagverblijf dat moet je je kind tijdig opgeven. Een kinderdagverblijf heeft als voordeel dat je er altijd op kan rekenen, dit in tegenstelling tot een oppas die kan afbellen omdat ze ziek is. En, je huis blijft netjes. Aan de andere kant is een kinderdagverblijf duur en er kan een fase komen dat je kind er niet graag naar toe gaat. Met als gevolg drama’s bij het afscheid.

Een oppas of zelfs een au pair thuis is een alternatief. Je moet wel iemand kunnen vinden die je vertrouwt.

5. Zwangerschapsyoga of zwangerschapsgym

Wat ga je doen om je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Je kunt kiezen voor zwangerschapsgym. Zwangerschapsgymnastiek is leuk en goed, en je leert andere zwangeren uit de buurt kennen. Zwangerschapsgymnastiek wordt georganiseerd door de thuiszorg en je begint er vaak de laatste drie maanden van de zwangerschap mee. Daarnaast is er nog een aanbod van zwangerschapscursussen waar je alleen of met je partner naar toe kan. Zwangerschapsyoga is ook een goede manier om in vorm te blijven en je te ontspannen. Je kunt er al vroeg in je zwangerschap mee beginnen.

Lees ook: zwangerschapsyoga

6. Stoppen met sporten

Als je een sport beoefent, kun je je misschien af vragen tot wanneer je er mee door kan gaan. Sporten is goed voor je ook als je zwanger bent. Een normale zwangerschap is dan ook geen reden om te stoppen met sporten. Maar als je nooit veel aan sport deed, is het ook weer geen goed idee om dan met een intensieve sport te beginnen. Natuurlijk wil je geen risico’s nemen en zul je met sporten waarbij je kans het om te vallen of op andere blessures, extra opletten.

naam

7. Prenatale Screening

Wat wil je allemaal weten? Wil je weten of het een jongen of een meisje is? Of er sprake is van erfelijke ziekten, of er sprake is van afwijkingen? Je kunt zelf kiezen hoe ver je gaat met echo’s, vruchtwaterpuncties enz. Maar bedenk wel dat dit soort onderzoeken ook tot meer vragen en keuzen kunnen leiden.

8. Hoe ga je bevallen?

Wil je een gewone bevalling of kies je voor een bijzondere bevalling zoals b.v. een onderwaterbevalling, keizersnede (niet altijd een keuze natuurlijk) of staande bevalling? En wie wil je er bij hebben? Of misschien wil je de mogelijkheid om pijnstillers te krijgen. Dat kan alleen als je in het ziekenhuis bevalt, want dat mag een verloskundige niet doen, maar dat doet een anesthesist. Bereid je goed voor, lees er over en als je je keuze definitief gemaakt hebt, tref dan je voorbereidingen en zoek een verloskundige die daar ervaring mee heeft.

9. Borstvoeding of flesvoeding

Natuurlijk kan je altijd nog van gedachten veranderen, maar je zult ook ongetwijfeld nadenken over hoe je je baby gaat voeding. Ga je borstvoeding proberen, of wil je meteen aan de fles beginnen? Allerlei persoonlijke afwegingen kunnen daarbij meespelen zoals b.v. of en hoe snel je weer wilt gaan werken, je eerdere ervaringen met borstvoeding en hoeveel andere kinderen je nog hebt.

10. Welke naam voor je baby

Je kunt er natuurlijk tot het laatste moment mee wachten, maar een naam moet er wel komen. Een naam waar je kind zijn/haar hele leven mee zal moeten doen.

Bedenk in ieder geval een paar favoriete jongens- en meisjesnamen en kijk of je het eens kunt worden met je partner.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.