gastouder

Hoe kom je aan een goede oppas of gastouder?

Als je op zoek bent naar een oppas voor je kinderen, dan vraag je vaak eerst rond in je omgeving. Maar als het op die manier niet lukt, dan biedt het internet uitkomst. Het internet brengt mensen die iets zoeken en mensen die iets aanbieden op een eenvoudige manier bij elkaar. Dat geldt voor spullen, maar ook voor diensten zoals oppassen.

Oppas gezocht!

Veel ouders zijn op zoek naar een oppas of gastouder in de buurt.  Op sites als Oudermatch.nl is het eenvoudig om er één te vinden. Op dit soort sites kan je je opgeven als oppas of gastouder of juist zoeken naar een oppas. Ook kunnen ouders met elkaar in contact komen. Dat laatste is handig als je gezamenlijk opvang zoekt om bijvoorbeeld wekelijks elkaars kinderen een middag op te vangen.

Hoe kies je een betrouwbare oppas of gastouder?

Je kinderen vertrouw je natuurlijk niet aan de eerste de beste toe. Hoe kies je uit de oppassers en gastouders die zich aanbieden, iemand aan wie je je kinderen met een gerust hart toevertrouwt?

Hieronder vind je tips om een goede oppas in de buurt te vinden en hoe je een goede relatie met haar opbouwt. 

Maak persoonlijk kennis

Maak voordat het oppassen begint eerst een keer persoonlijk kennis.  Bij voorkeur met de kinderen erbij. Kijk of het klikt met zowel de kinderen als met jou. Let goed op hoe de kandidaat-oppas omgaat met je kinderen.  Stel de oppas vragen over hoe ze omgaat met bepaalde situaties. Huur de oppas eventueel een paar uur in terwijl je zelf in de buurt bent zodat je kan zien hoe het gaat.

Zorg dat de oppas op de hoogte is

Kinderen kunnen een nieuwe oppas flink uitproberen. Het is daarom een goed idee om de oppas precies te laten weten wat wel en niet mag.

Licht de oppas uitvoerig in over de eet- en slaapgewoonten van je kind(eren). Of ze mogen snoepen, hoe lang ze achter de computer mogen, of ze buiten mogen spelen en wat ze op TV mogen bekijken bijvoorbeeld.

Omdat het lastig is om alles te onthouden is het handig als je die informatie ook opschrijft en achterlaat.

Noodgevallen

Zorg dat de oppas weet met wie ze contact op kan nemen in noodgevallen. Leg evt. nummers van buren, huisarts en andere instanties neer.

Maak duidelijke afspraken

Spreek duidelijk af wat je de oppas gaat betalen per uur zodat daar geen misverstanden over kunnen ontstaan. Maak ook duidelijke afspraken over de tijd. Hoe laat wil je dat de oppas komt en hoe lang.  Laat ook weten wat een oppas wel of niet mag pakken, gebruiken of eten in jouw huis.

Houd je zelf ook aan de afspraak

Als je afgesproken hebt om op een bepaalde tijd thuis te zijn, houd je daar dan aan. Lukt het niet, neem dan zo snel mogelijk contact op met de oppas. Weet je al van te voren dat een afspraak kan uitlopen, meld dat dan en vraag of de oppas eventueel langer kan blijven.

Ga op je gevoel af

Heb je geen goed gevoel bij iemand, zoek dan gewoon verder. Ook al is het nergens op gebaseerd. Better be safe than sorry.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.