opvoeding en gadgets

Hallo gadgets, dag opvoedstress!

Technologie gaat een steeds grotere rol spelen in de moderne opvoeding.

Niet iedere ouder is het hier mee eens. Zo schijnt overmatig tabletgebruik een negatieve invloed te hebben op de ontwikkeling van je kind. Bijvoorbeeld lichamelijke klachten of oogproblemen. Gelukkig zien we ook een hoop positieve effecten van gadgets! Zo bieden deze handige hulpjes extra veiligheid of mogelijkheden.

Even pauze

Een veelgehoord argument vanuit de ouders is dat extra rustmomentje. Met de tablet aan op de achterbank, heb je letterlijk even geen kind aan de kids. Bijna 70% van de onderzochte ouders geeft zelfs toe dat de kids te veel tijd achter een scherm doorbrengen. Herken jij deze gedachte, maar ben je óók erg gehecht aan je welverdiende momentje ontspanning? Met deze tips kom je zelf extra tot rust, terwijl je kids op een bewuste manier gebruik maken van gadgets:

  1. Ligt er nog een oude smartphone, tablet of MacBook in huis? Voorzie hem van een aantrekkelijke look met een gloednieuwe MacBook Pro 15 inch hoes. Zo kunnen je koters onbezorgd gebruik maken van de apparaten. Dit bespaart jouw iPhone of dure tablet een hoop risico op schade, en jou een hoop
    hoofdzorgen.
  1. Volgens veel ouders een aanrader: Netflix! Voor nog geen tientje per maand kijkt iedereen wat, waar en wanneer ze willen. (Lees: een woensdagmiddag zonder ruzie om de afstandsbediening en zelf rustig genieten van een grote kop thee.)
  1. Weinig ontspant een kind méér, dan een goed stuk muziek. Ben je zelf geen groot fan van K3 of Bumba? Met de aanschaf van een kids-vriendelijke koptelefoon geniet iedereen van een relaxte autoreis.
  1. Met een tablet bevorder je ook de creativiteit van je kind. Bijvoorbeeld met de camerafunctie. Laat hem of haar de vrije loop en bekijk de wereld eens door de ogen van je kind. Achteraf worden de resultaten –relaxt op de bank– uitgebreid besproken.
  1. Samen knutselfilmpjes op YouTube kijken? Zorg dan wel voor een handig Google Pixel hoesje. Hiermee voorkom je zeer efficiënt verfvlekken en lijmresten op het kostbare apparaat. En wederom de kopzorgen uit tip 1!

Veiligheid

knutsEen tweede argument voor het gebruik van gadgets is een stukje veiligheid. Want eerlijk: ben jij nog nooit in het bezit geweest van een babyfoon? Precies. Ook voor oudere kinderen speelt de technologie in op toezicht en veiligheid. Bijvoorbeeld met BRILLAR of Boomerang. Deze slimme armbanden kennen niet alleen educatieve functies, maar ook een GPS-tracker of stappenteller. Sommige vergelijkbare gadgets dienen als walkietalkie, of je stelt er gemakkelijk afstandslimieten mee in.

Ook bestaan er gadgets met een zogenoemde afluisterfunctie. Hiermee kun je ten alle tijden ongemerkt meeluisteren met je kind. Maar stel dat je kind dit op latere leeftijd ontdekt? Vanwege het vertrouwen en de privacy van je kind ligt hier voor veel ouders de grens. Op oudere leeftijd zien we hetzelfde met GPS-trackers, waarmee je achterhaalt waar je tiener uithangt. Dit kan middels bepaalde apps, of een tracker die wordt verstopt in de tas of het hoesje van je smartphone.

De opkomst van technologie kent voor alle partijen voor- en nadelen. Het helpt kinderen bij het ontwikkelen van bepaalde skills en jij als ouder wordt verlicht in je takenpakket als opvoeder.

Zolang gadgets geen vervanging worden voor jouw rol als ouder of de activiteiten van je kind, is er geen reden tot zorgen. Gezond verstand staat dus zoals altijd op de eerste plek.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.