Goede voornemens voor moeders: de 5 beste tips

De drukke feestperiode zit erop, waarna het tijd is voor een nieuwe lifestyle. We gooien ons leven het liefst op 31 december, 00:00 direct om. Veranderingen ontstaan echter niet van de ene op de andere dag. Vooral het aanpassen van gewoontes zit hem juist in de kleine dingen. Extra bewegen, minder stressen, gezonder eten, meer me-time? Wat jouw goede voornemens ook zijn, met deze tips zet je jezelf met stip op één. Wij starten dit jaar vol energie, doe je mee?

1 Maak passende keuzes

Een veel gehoord argument om niet te sporten is tijd. Tijd is simpelweg een kwestie van het stellen van de juiste prioriteiten, en het maken van passende keuzes! En denk niet te zwart-wit: je hoeft niet direct 4 avonden per week in de sportschool te staan. Sta een half uurtje eerder op voor een intensieve HIIT-work out of maak in de pauze een stevige wandeling. Een half uurtje per dag je hartslag verhogen is voldoende om je conditie op peil te houden. Een sportschool met kinderopvang kan ook uitkomst bieden. Sport je liever lekker thuis met handige instructievideo’s? Laat de kids dan deel uitmaken van de work out, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een smartphone. Kies hierbij handige telefoonhoesjes met een standaard uit – zodat je de smartphone rechtop kunt zetten – en go team!

2. Good things take time

Zoals gezegd hebben veranderingen tijd nodig. Een handige truc is om nieuw gedrag te combineren met bestaand gedrag. Zo sluipt het nieuwe gedrag ongemerkt in je systeem. Parkeer je auto een blokje verder, of loop een paar keer extra de trap op en af. Zo kom je onbewust aan meer beweging! Wat ook helpt is om jezelf gedurende de dag aan je doelen te herinneren. Bijvoorbeeld met een mooi sieraad, een Moto Z Play cover met een inspirerende quote, of door je vorderingen bij te houden. Door deze onbewuste prikkels, heeft het aanleren van een nieuwe gewoonte meer en sneller effect.

3. Eet goed, voel je goed

Om voldoende energie te hebben om te sporten, is het belangrijk om de stofwisseling draaiende te houden. Dit begint met regelmatige en gezonde voeding. Hier bespaar je eenvoudig tijd en geld op door vooruit te plannen. Zorg dat je altijd snelle snacks of maaltijden in de vriezer klaar hebt staan of maak een voorraad gezonde mueslirepen. Door iets eenvoudigs als een kan koud water met citroen en gember klaar te zetten geniet je de hele dag van een heerlijke verfrissing. Daarnaast geven deze ingrediënten je motortje een flinke boost!

4. Schakel hulp in

Een belangrijk besef in het halen van je doelen: je staat er niet alleen voor. Durf om hulp te vragen en zorg voor een stabiel netwerk om op terug te vallen. Zo kun je geregeld een middagje me-time inplannen en tot rust komen. Eén Middag per week kan al genoeg zijn! Even geen luiers, speelgoed of vieze was, maar genieten van een heerlijke manicure, een goed gesprek met een vriendin of een massage. Zo combineer je sociaal contact met extra beweging. En het is nog gezond ook! Door gebruik te maken van een handige activity tracker krijg je eenvoudig inzicht in je gemaakte stappen.

5. Plan speling in

Met kinderen is één ding zeker: niets loopt zoals gepland. Ondanks dat dit een hoop onrust geeft, brengt dit besef ook een hoop rust met zich mee. Het kan tenslotte geen kwaad af en toe de teugels een beetje te laten vieren. Wat hierbij helpt is een dagplanning die je een avond van tevoren maakt. Zo kom je niet voor verassingen te staan en breng je structuur aan in je leven. Kom je onverwachts toch in tijdnood? Schakel dan hulptroepen in. Spreek bijvoorbeeld met mede-moeders af om een vaste avond voor elkaar te koken. Dit kan een hoop last en tijd schelen. De week erop draaien jullie de rollen gewoon om! Zorg daarnaast dat je altijd op het onverwachte bent voorbereid. Bijvoorbeeld met een voorraad schoonmaakspullen, een grote EHBO-kit en een goedgevulde voorraadkast. Dit geeft speling voor de nodige veranderingen.

De zorg voor kinderen en een huishouden kan behoorlijk vermoeiend zijn. Wanneer ben je voor het laatst een middagje voor jezelf wezen winkelen of een avondje uit geweest? Blok deze momenten vast in de agenda en houd je er ook aan! Iedereen heeft tenslotte baat bij een gezonde en positieve moeder.

Ook interessant
Wel of geen speen?