eenkennigheid

Eenkennigheid

Eenkennigheid is een normaal verschijnsel bij een baby rond de leeftijd van acht, negen maanden. Het is een fase die weken of maanden kan duren, maar die maar tijdelijk is.

 

Verandering in gedrag

Lachte je baby eerst naar bijna iedereen die hem vriendelijk toesprak? Dat kan opeens veranderen. Een vreemd gezicht, een onbekende of harde stem kan je baby nu gemakkelijk aan het huilen maken. Je baby geeft nu duidelijk de voorkeur aan bekende gezichten en voelt zich duidelijk ongelukkig als papa en/of mama uit het zicht verdwijnen.

 

Het hoort erbij

Eenkennigheid kan moeilijk en lastig zijn, maar het is wel een teken dat je baby geleerd heeft zich te hechten. Ze laten zien dat ze bepaalde mensen herkennen en laten merken dat ze het prettig vinden dat ze in de buurt zijn en dat ze het niet fijn vinden als ze weg gaan. Dat is een grote stap in de ontwikkeling van je baby. Overigens vertoont niet iedere baby tekenen van eenkennigheid.

 

Een fase die voorbij gaat

De periode van eenkennigheid kan een paar weken duren, maar ook maanden. Hoe lang dat duurt, verschilt van kind tot kind. Het karakter van je kind speelt daarbij ook een rol. Het ene kind is van nature meer verlegen dan de ander en een ander past zich sneller aan aan nieuwe situaties. Wees geduldig en stel je baby zo veel mogelijk op zijn gemak.

 

Wat kan je doen?

Als je baby huilt bij een een vreemde, neem hem of haar dan op je schoot zodat je baby de persoon goed kan bekijken terwijl je rustig praat. Het geeft je baby de kans om te wennen aan iemand en krijgt zo ook vertrouwen als hij of zij voelt dat jij je op je gemak voelt. Je baby dwingen bij iemand te zitten kan juist averechts werken.