De band tussen moeder en kind is een hele sterke. Maar niet iedere vrouw voelt die band met haar baby meteen na de geboorte.

Als je je baby voor het eerst in je armen houdt, dan is dat een heel bijzonder moment. Niet alleen heb je er negen maanden naar uitgekeken, maar het krijgen van een kind is toch een klein wonder. Je denkt misschien dat iedere moeder bij het zien van haar kind meteen verliefd is, maar dat blijkt niet zo te zijn. Ongeveer de helft van de moeders voelt niet meteen een band.

Een band met je baby is belangrijk

Het hebben van een band met je baby is belangrijk. Door die band voelen moeders de drang om goed voor hun baby te zorgen, ze te voeden, te reageren op de signalen die ze afgeven en ze vooral veel liefde te geven. En dat is belangrijk voor de sociale en cognitieve ontwikkeling van je baby. Baby’s staan van nature open voor zo’n band. Bij ouders ligt dat soms iets gecompliceerder en spelen meer factoren mee. De meeste ouders voelen meteen een band met hun baby vanaf de eerste minuten, anderen hebben er wat langer tijd voor nodig.

Contact met je baby

Zeker als je net voor het eerst een baby hebt gekregen moet je misschien even wennen aan hoe je kunt communiceren met je baby. Huid- en oogcontact zijn in het begin de belangrijkste manieren. Contact maken kan door:

 • aanraken
  houd je baby vaak vast, draag hem bij je en raak hem of haar aan. Tijdens het (borst)voeden gebeurt dit vanzelf. Een zachte massage vind je baby ook heerlijk. Huid-op-huid contact is belangrijk.
 • oogcontact
  maak oogcontact met je baby (sommige baby’s maken de eerste dagen al oogcontact, bij andere duurt het iets langer) of laat ze bewegingen volgen. Maak je geen zorgen als je baby je niet recht aankijkt. De eerste maanden hebben ze moeite om te focussen.
 • baby’s reageren op menselijke stemmen
  praat tegen of zing voor je baby. Je baby zal op den duur proberen die geluiden te imiteren.
 • baby’s imiteren gezichtsuitdrukkingen
  al heel snel proberen baby’s je gezichtsuitdrukkingen te imiteren. Maak er een spel van om verschillende gezichten te trekken.

Een band met de vader

Voor vaders duurt het vaak iets langer dan voor moeders om een band te krijgen. Vooral omdat zij het intensieve en intieme contact van borstvoeden missen. Maar een vader bouwt zijn eigen band op met de baby door betrokken en aanwezig te zijn bij de bevalling, door de baby af en toe in bad te doen, door de baby te troosten en de baby af en toe eens een tijdje mee te dragen in een draagzak of buidel.

Factoren die het krijgen van een band vertragen

Een moeizame geboorte of medische problemen van je baby kunnen het rooskleurige beeld dat je had van het krijgen van een baby flink vertroebelen. Dat soort gevoelens kunnen het ontstaan van een band wat vertragen. Ook als je baby noodgedwongen in een couveuse of op de intensive care moet verblijven dan bemoeilijkt en vertraagt dat vaak de band.

Voor en na de bevalling wordt je als moeder geregeerd door je hormonen. Die hormonen zorgen er voor dat je lichaam klaar is voor het voeden van je baby en dat zorgt voor een band. Maar die hormonen kunnen ook voor andere gevoelens zorgen. In het ergste geval zelfs voor een postnatale depressie. Dat soort gevoelens bemoeilijken het krijgen van een band.

Alles op zijn tijd

Het krijgen van een band met je baby is complex en persoonlijk en zal in zijn eigen tijd gebeuren. Je kunt het niet versnellen of forceren. Maar ook al gaat het niet zo snel als je zou willen, bedenk je dan dat het belangrijkste is dat je baby alle basisbehoeften krijgt zoals voeding, warmte, schone luiers. Het krijgen en verzorgen van een baby kan in het begin overweldigend zijn. Als je eenmaal gewend bent zal je meer ontspannen worden en open staan voor je baby. Maak je je zorgen over de band, of het ontbreken er van? Praat er dan over met je arts of op het consultatiebureau.