baby laten stoppen met huilen

Baby laten stoppen met huilen

Hoe kan je je baby laten stoppen met huilen?

Iedere baby huilt. Maar de ene baby huilt wel wat vaker dan de ander. Waarom huilen baby’s en wat je kan doen om ze te troosten?

1. Hoe huilt je baby?

In heb begin kan een baby weinig anders dan huilen om zijn of haar ongenoegen te uiten. Wat precies de reden is daar kom je in veel gevallen niet achter. Maar je kunt wel dingen uitsluiten zoals bijv. een vuile luier of knellende kleding.

Wat kan je doen?

Luister naar de manier van huilen. Je baby kan op verschillende manieren huilen. Naarmate je baby ouder wordt zul je de verschillen in huilen makkelijker kunnen onderscheiden en leren kennen. Je kunt er zo achter komen of er echt iets bijzonders aan de hand is.

2. Honger

Huilt je baby omdat hij/zij honger heeft? Is het ongeveer de tijd dat je baby gevoed moet worden? Heeft je baby bij de vorige voeding genoeg binnen gekregen of misschien alles uitgespuugd? Dat kan een reden zijn dat je baby eerder honger heeft dan je verwacht.

Wat kan je doen?

Je kunt al eerder merken aan je baby dat hij of zij honger heeft. Als baby’s een beetje gaan spartelen, smakkende geluidjes gaan maken met hun mond, proberen hun hand in hun mond te stoppen dan hebben ze vaak al trek. Ook als je met je vinger over het wangetje wrijft en ze keren meteen hun mond naar je hand toe dan is dat een teken dat ze honger hebben. Geef je baby dan een voeding, je kunt zo voorkomen dat hij of zij gaat huilen.

huilen door eenzaamheid

3. Vermoeidheid

Als baby’s moe zijn gaan ze vaak huilen. Je zou denken, waarom gaan ze dan niet gewoon slapen. Maar zo simpel is het voor veel baby’s niet. Ze zijn misschien overprikkeld door nieuwe indrukken of zo moe dat ze zich zelf niet kunnen ontspannen. Door het huilen raken ze nog vermoeider en heb je een soort vicieuze cirkel.

Wat kan je doen?

Je moet proberen die cirkel te onderbreken. Je baby moet kalmeren waarna ze in slaap kunnen vallen. Leid ze af zonder dat ze zich daarbij in hoeven te spannen. Een zacht, liefst een beetje eentonig geluid of muziekje kan daarbij helpen. Sommige baby’s worden rustig als ze rond gereden worden in de kinderwagen, met de kap omhoog zodat ze niet te veel dingen zien.

4. Eenzaam

Misschien huilt je baby omdat hij of zij graag gezelschap wil en gewoon vastgehouden wil worden.

Wat kan je doen?

Houd je baby zo lang mogelijk vast als je tijd en gelegenheid hebt. Draag ze desnoods in een draagzak tegen je aan. Sommige moeders zijn bang dat ze hun baby zo verwennen, maar de meeste deskundigen zijn het er over eens het goed is om je baby te troosten als hij of zij huilt. Ze zullen zich er veiliger en zekerder door voelen.

5. Krampjes

Veel baby’s hebben last van darmkrampjes. Het is heel waarschijnlijk als je baby rood aanloopt en hard begint te huilen waarbij het zijn lichaampje aanspant. Je kunt het soms ook voelen met je hand. De buik is dan een beetje opgezet en je kunt de darmen soms voelen bewegen.

Wat kan je doen?

Er bestaan verschillende huismiddeltjes tegen krampjes. Je kunt venkelthee aan je baby geven of zelf drinken als je borstvoeding geeft. Geen voedingsmiddelen te eten als uien, kool, knoflook enz. zo lang je de borst geeft wil ook wel wat helpen. Maar vaak haalt het allemaal weinig uit en zul je gewoon moeten wachten tot het over gaat. Wat wel een beetje kan helpen is een massage. Je kunt het laten doen of zelf een cursus geven. Je baby wordt er meestal rustiger van.

huilen door honger

6. Moeite om in slaap te vallen

Sommige baby’s hebben moeite om in slaap te vallen. Het lijkt of ze niks willen missen en gaan huilen als ze alleen in een rustige kamer in hun bedje gelegd worden. Als het dan ook nog baby’s zijn die overdag korte lichte slaapjes doen dan krijg je als ouder weinig rust.

Wat kan je doen?

Deze baby’s wordt het liefst de hele dag rondgedragen zodat ze van alles kunnen zien en horen. Kies een draagzak waarbij ze om zich heen kunnen kijken. Zo heb je als ouder je handen een beetje vrij. Zorg voor afwisseling in speeltjes boven hun bedje zodat ze genoeg te zien en te horen hebben.

7. Huilen op vaste tijden

Er zijn baby’s die een periode op een vaste tijd beginnen te huilen en dat vervolgens een paar uur volhouden. Zonder aanwijsbare reden, misschien wel omdat het donker wordt, wie zal het zeggen.

Wat kan je doen?

Doorzetten en je bedenken dat het maar tijdelijk is. Dit gaat zeker weer over. Je kunt de kinderwagen pakken en rondrijden, dat is niet altijd leuk met een huilende baby. Zet de baby desnoods in een autostoeltje en ga met hem of haar rijden. De meeste baby’s vallen na een tijdje wel in slaap.

8. Te veel prikkels

Naast baby’s die veel prikkels nodig hebben, zijn er ook baby’s die van allerlei nieuwe dingen, geluiden, beweging om zich heen en hun eigen beweging, onrustig worden en oververmoeid raken.

Wat kan je doen?

Vroeger werden baby’s ingebakerd. Het is een tijdje uit de gratie geweest, maar nu denkt men er weer wat positiever over. Doordat de baby’s stevig ingepakt zijn kunnen ze niet ongecontroleerd zwaaien met hun armpjes en beentjes wat weer extra onrust veroorzaakt.

Lees ook: inbakeren

huilen door honger vermoeidheid of eenzaamheid

9. Tandjes

Tanden krijgen kan een pijnlijke gebeurtenis zijn. Sommige baby’s hebben er meer last van dan de ander. Je kunt het o.a. merken als ze veel gaan kwijlen en als je bobbels voelt als je over hun tandvlees wrijft.

Wat kan je doen?

Er zijn natuurlijk (ijs)bijtringen die wat verlichting kunnen geven. Maar je kunt ook een spuugdoekje nat maken met koud water zodat ze er op kunnen sabbelen. Is het niet genoeg? Er zijn ook licht pijnstillende middeltjes te koop die je op het tandvlees smeert of die je baby kan innemen.

10. Oorzaak onbekend

Heb je allerlei dingen uitgesloten, is je kind niet ziek, zitten er geen scherpe dingetjes aan de kleertjes die irriteren? De kans is groot dat je nooit achter de reden komt waarom je baby huilt.

Wat kan je doen?

  • – Afleiding is altijd goed
  • – Een nieuw speeltje
  • – Een andere omgeving
  • – De buitenlucht
  • – Sommige baby’s houden van schommelende bewegingen.
  • – Andere kalmeren door een badje
  • – Iets waar ze op kunnen sabbelen
  • – Een speentje kan ook wel eens helpen
  • – En geluiden. Dat kan een zacht muziekje zijn, of een eentonig geluid van b.v. de stofzuiger of grasmaaier, de droger of de wasmachine waar je baby van kalmeert.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a730bab0e71f_selected-products” products=”9200000075940395,1001004002604885″ name=”huil” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.