samen met je peuter

10 leuke dingen die je samen met je peuter kunt doen

Peuters hebben een ogenschijnlijk onuitputtelijke bron van energie, ze zijn continu op zoek naar nieuwe uitdagingen en spannende activiteiten. Naast de bekende kleurplaten en bouwblokken zijn er nog veel meer creatieve activiteiten die je met een peuter kunt uitvoeren. Hier zijn 10 dingen die je samen kunt doen waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.

1. Vingerverven met eetbare verf

Kliederen met verf is hilarisch voor een peuter, maar je bent als ouder bang dat ze de verf opeten. Met een mix van bloem, water en kleurstof voor voeding (bijvoorbeeld te koop in veel Aziatische supermarkten), kun je veilig vingerverven. Toch is het aan te raden eten van kleurtjes te ontmoedigen, zo leer je ze veilig omgaan met verf en andere producten die niet eetbaar zijn.

vingerverven

2. Speelgoed wasstraat

Dit is een activiteit die je binnen kunt doen, maar buiten de meeste mogelijkheden biedt. Kinderspeelgoed moet regelmatig gereinigd worden, betrek hier jouw peuter bij door een speelgoed wasstraat in te richten. Vul een bak vol met vies speelgoed, daarnaast een bak met (kindvriendelijk) sop, een bak met schoon water om te spoelen en een plek om het schone speelgoed te laten drogen. Dat is leuk om samen te doen, en bovendien leerzaam voor het kind.

Tip: Maak opnames met een outdoor IP camera en leg deze herinneringen vast!

3. Karton kasteel

De meeste peuters vinden de verpakking vaak veel leuker dan de inhoud. Zoek de grootste kartonnen doos die je kunt vinden en maak er samen een kasteel van met ramen, deuren en allerlei kleurrijke versieringen. En als het kasteel helemaal stuk is gespeeld bouw je gewoon weer een nieuwe.

4. Spelen met schuim

Schuim heeft een magisch effect op jonge kinderen. Het is niet echt vloeibaar maar ook niet echt vast van vorm. Je kunt het in de mooiste vormen boetseren en fijn knijpen. Dit kan met scheerschuim of met slagroom. Bij scheerschuim moet je opletten dat de peuter het schuim of de vingers niet in de mond stopt, bij slagroom wordt het een kliederboel waarna je beter in bad kunt stappen.

5. Zwembad zonder water

Een eenvoudig opblaaszwembad is opvallend goedkoop, je kunt ook speciale babyzwembadjes kopen met een zachte bodem voor extra veiligheid. Vul het zwembad in plaats van water met plastic ballen, spons figuren of zachte knuffels en laat het kind lekker ravotten. Houd wel jouw kinderen in de gaten, zeker bij heel jonge kinderen moet je opletten dat er geen gevaar is voor verstikking. Naast een ouder in de tuin kan een andere ouder meekijken met een beveiligingscamera.

6. Spelen met een tablet

Zijn smartphones en tablets slecht voor kinderen? Niet zolang de speeltijd beperkt is, je de juiste apps kiest en er altijd bij blijft. Kinderen zullen heel jong al gebruik gaan maken van computers, door met educatieve apps te spelen kun je ze laten wennen aan de digitale wereld.

Tip: Je kunt in de instellingen van de tablet beperkingen instellen zoals het deactiveren van de thuisknop, zodat de peuter niet zomaar naar een andere app kan schakelen.

7. Naar de binnen speeltuin

Regent het buiten en woon je op een krap appartement? Ga dan naar een leuke binnen speeltuin in de buurt. Sommige locaties zijn klein maar gezellig, andere plekken zijn haast pretparken. Let bij attracties en speeltoestellen wel op een minimumleeftijd of hoogte.

geitjes
op bezoek bij de geitjes….

8. Op bezoek bij de geitjes

Is er een kinderboerderij in de buurt? Geitjes zijn echte kindervrienden; heel rustig, speels en geduldig. Het stimuleert interactie met dieren, het brengt de peuter dichter bij de natuur. En het soms koppige gedrag van dieren laat kinderen zien dat zij niet altijd de baas zijn!

9. Speurtocht in de tuin

Maak van je eigen achtertuin een speurtocht voor peuters. Ontwerp een “schatkaart” met geheimzinnige markeringen en laat jouw kind of kinderen alle schatten zoeken. Dit kunnen nieuwe cadeautjes zijn, (gezonde) snacks of speelgoed die je ooit onder de bank hebt gevonden. Mag er gegraven worden? Geef ze dan een schepje mee.

Tip: Neem de speurtocht op met een outdoor IP camera en speel het later versneld af. Hilariteit verzekerd!

10. Videoclips maken met eigen foto’s

Je zult heel wat foto’s en video’s opnemen met diverse apparaten zoals smartphones, tablets, een beveiligingscamera of zelfs met een ouderwetse fotocamera! Gebruik deze beelden om videoclips te maken op de favoriete muziek van jouw kind. Het is helemaal niet zo ingewikkeld om een video te maken, op Windows computers zijn er diverse gratis videomontage programma’s. Op mobiel zijn er veel apps waarmee je foto’s en video’s kunt kiezen en vervolgens een eigen soundtrack kunt toevoegen. Zo kun je gepersonaliseerde videoclips maken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.