Zo plan je een reis door Azië

Zo plan je een reis door Azië

Altijd al eens naar Azië gewild? Zo’n verre reis is een droom voor velen. Maar zo’n reis heeft naast veel voorpret ook de nodige voorbereiding en planning vooraf nodig. Op die manier zorg je ervoor dat je droomreis een onvergetelijke ervaring wordt.

Azië is groot dus je reis begint met het kiezen van een land, of een aantal landen dat je wilt bezoeken.

Een georganiseerde groepsreis of op eigen gelegenheid?

Azië is populair bij backpackers die op eigen gelegenheid reizen. Aan de andere kant worden er ook veel georganiseerde groepsreizen aangeboden. Het is maar net wat je wilt en wat je kan betalen. Ben je avontuurlijk en wil je op eigen gelegenheid gaan, dan ben je vrij om te gaan waar en wanneer je wilt. Aan de andere kant moet je ook alles zelf regelen. De reis er naar toe, waar je slaapt, wat je eet, het lokale vervoer en wat je wilt bezichtigen.

Ga je met een groepsreis mee dan wordt er veel voor je geregeld. Je overnachting, je maaltijden, een programma met excursies. Meestal is er een reisleider die de groep begeleidt. Iemand die de omgeving kent en weet hoe je met de mensen daar moet omgaan. Dat is veilig en heeft veel voordelen. 

Denk je aan een rondreis India, een land dat 79 keer zo groot is als Nederland. Dan wil je in die paar weken natuurlijk zoveel mogelijk zien. Vaak kies je vanwege de grote afstanden, voor een reis door Zuid- óf door Noord-India. In Zuid-India bezoek je dan bijvoorbeeld Madras, Tamil Nadu en verschillende tempelsteden. Wil je de Taj Mahal bezoeken en steden als Jaipur, Delhi en Agra? Kies dan voor Noord-India. 

Het is wel makkelijk als het verblijf, het vervoer en de excursies al is geregeld.

Tref de juiste voorbereiding

De hygiëne in Aziatische landen is niet hetzelfde als hier in Nederland. Het water uit de kraan is vaak niet geschikt om te drinken en er zijn insecten en andere dieren die je overlast kunnen bezorgen. Zorg dat niet alleen je eigen medicijnen bij je hebt, maar ook iets tegen diaree, een klamboe en middeltjes tegen muggen.

De hygiëne in Aziatische landen is niet hetzelfde als hier in Nederland. Het water uit de kraan is vaak niet geschikt om te drinken en er zijn insecten en andere dieren die je overlast kunnen bezorgen. Zorg dat niet alleen je eigen medicijnen bij je hebt, maar ook iets tegen diarree, een klamboe en middeltjes tegen muggen.

Paspoort en visum

Zo plan je een reis door Azië
rijstvelden Indonesië

Bij zo’n verre reis is er vaak extra voorbereiding nodig. Je hebt natuurlijk een geldig paspoort nodig en voor sommige landen geldt er een visumplicht. Voor landen als Vietnam, Thailand en Sri Lanka bijvoorbeeld, heb je als Nederlander altijd een visum nodig. 

Voor een rondreis Indonesië korter dan 30 dagen, heb je geen visum voor nodig. Maar als de reis langer dan 30 dagen duurt wel. Over het algemeen zijn drie weken wel voldoende om bijvoorbeeld rond te reizen door Java en Bali en daar de belangrijkste bezienswaardigheden, vulkanen en rijstvelden te bezoeken. Ook een rondreis door Kalimantan, Sulawesi en de Molukken lukt binnen 30 dagen. Tijdens zo’n reis kan je een unieke combinatie van natuur en cultuur verwachten.

Inentingen

Voor de meeste Aziatische landen zijn inentingen verplicht. Welke inentingen je moet hebben, verschilt per land. Je vindt de informatie op de site van de GGD.

Bankpas en mobiel

Vaak is je bankpas alleen geschikt om binnen Europa mee te betalen. Vergeet niet om je bankpas in te stellen op gebruik voor buiten Europa.

Het kan ook geen kwaad om je van te voren te verdiepen of en hoe je je mobiel het beste in het land van bestemming kan gebruiken. Zo voorkom je dat je achteraf hoge nota’s krijgt.

Lees je in

Azië bestaat uit verschillende landen die allemaal hun eigen cultuur en bijzonderheden hebben. Welk land je kiest hangt van je eigen voorkeur af en misschien je budget. Sommige landen zijn duurder dan andere. Het ene land is ook veiliger dan het andere. Kijk daarom altijd naar het reisadvies door het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor dat land.

Vietnam, Laos en Cambodja behoren tot de goedkopere landen. Thailand, Myanmar en Maleisië behoren tot de middenmoot en Indonesië en de Filipijnen zijn wat duurder en je bent er gemiddeld wat meer geld per dag kwijt.

Naar welk land je ook gaat, bereid je goed voor. Lees over de cultuur, de gebruiken, de bijzonderheden van het land. Wat zijn de bezienswaardigheden die je niet wilt missen, wat kan je er eten en wat moet je er wel doen en wat vooral niet. 

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *